ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 snabba tips – så vässar du ditt CV

Hanna Larsson · 17 Nov 2015
Uppdaterad 17 Nov 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Lägg tid på att fila på ditt cv, risken är stor att de som läser det är stressade och inte har tid att läsa ett långt brev.
Lägg tid på att fila på ditt cv, risken är stor att de som läser det är stressade och inte har tid att läsa ett långt brev.Foto: All Over Press

Uttryck dig kort och koncist. Speciellt om du söker jobb på ett mindre företag. En ny undersökning visar att en tredjedel av svenska chefer bara lägger en till två minuter på att läsa en ansökan.

Många vd:ar på små och medel­stora företag sköter rekryteringen själva – fast de egentligen inte har tid. Senaste arbetslivspanelen Manpower work life visar att åtta av tio svenska chefer lägger maximalt fem minuter på att läsa en ansökan och avgöra om en kandidat är intressant att gå vidare med. Fyra av tio lägger högst två minuter, och en tredjedel så lite som en till två minuter. − Det handlar helt klart om tidsbrist. Om du söker jobb är det därför viktigt att vara tydlig, kortfattad och relevant i ditt personliga brev och cv, säger Tomas Ehrngren, rekryteringskonsult på Experis, som är en del av Manpowergroup. Undersökningen visar också att drygt fyra av tio chefer tycker att utseendet på cv:t spelar stor roll. Men stavningen betyder ännu mer – sex av tio fäster stor vikt vid rättstavning. Fast högst smäller det personliga brevet. Åtta av tio chefer anser att det är av stor vikt när de bedömer en kandidat.

Så här skriver du ditt cv på ett bra sätt. 1. Skriv kort och koncist. cv:t ska vara högst två sidor. 2. Lista inte allt du har gjort, utan lyft fram de meriter som är relevanta för jobbet du söker­. 3. Skriv tydliga rubriker, som ”Arbetslivserfarenhet”, ”Utbildning” och ”Övriga meriter”. 4. Har du luckor i ditt cv, till exempel för att du varit arbetslös­ eller gjort en långresa? Skriv det, så slipper rekryteraren­ undra. 5. Formulera dig formellt. Se ditt cv som en lista över meriter, men bli inte för detaljerad. 6. Referenser behöver inte anges­, men tala om att de finns på begäran. 7. Betyg behöver du inte skicka med, såvida det inte efter­frågas i jobbannonsen. 8. Förmedla en känsla av vem du är. Om du tror att arbetsgivaren skulle uppskatta att du skickar med ett foto eller skriver din ansökan på färgat papper – gör det. 9. Fråga ditt fackförbund, de kan hjälpa dig att granska ditt cv. 10. Ljug aldrig i cv eller brev.

Tre tips för att göra ditt brev mer personligt Anpassa Använd inte samma personliga brev till alla jobb du söker. Visa att du lagt tid på att lära känna organisationen och förklara varför du skulle passa hos just dem.

Ge exempel Beskriv inte dig själv i generella termer som att du ”är noggrann”. Berätta i stället om olika situationer när du varit det.

Korrekturläs Undvik stavfel och annat slarv. Be gärna om hjälp, det är lätt att bli hemmablind. Kolla att du stavat organi­sationens namn rätt – här gör förvånansvärt många fel.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro