ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 svenska smultronställen – med naturen i fokus

Gustaf Larsson · 14 Maj 2018
Uppdaterad 15 Maj 2018
Kallsjön och Tree hotel är två av Sveriges många natursköna smultronställen.

Kallsjön och Tree hotel är två av Sveriges många natursköna smultronställen. Foto: IBL/Wikimedia Commons


Sverige vimlar av smultronställen att besöka såväl sommar- som vintertid. I ett försök att sålla agnarna från vetet har Metro valt ut 10 familjevänliga platser med naturen i fokus.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Kolla in Selma Lagerlöfs gamla hemSunne, Värmland

Ett stycke svensk litteraturhistoria finns innanför väggarna i Selma Lagerlöfs hem, det berömda Mårbacka i Sunne. Platsen är numera ett museum i Lagerlöfs ära där det dagligen hålls guidade turer. Med en stor trädgård och ett mysigt kafé på gården kan man göra det till en heldag, bara genom att mysa sig igenom en nobelpristagares gamla boning.

2. Lyxigt hotell bland trätopparnaEdeforsvägen, Harads

Bland trädtoppar mitt i skogen kan man vid Luleälven bo i en lyxig miljö på Tree hotel. Samtliga rum är helt unika, inte minst på utsidan där ett av rummen kamouflerar sig med spegelglas och ett annat liknar ett fågelbo. Om man inte vill eller har möjlighet att sova över en natt, anordnas det ofta guidade turer i skogarna kring hotellet.

3. 400 kilometer lång vandring i alpin terrängKungsleden, Abisko

Mellan Abisko och Hemavan finns en av världens mest berömda vandringsleder. Genom drygt 400 kilometer kan man vandra sig igenom alpin terräng som blandas med sjöar, höga toppar och fjällbjörkskog. 400 kilometer kan tyckas övermäktigt, men inom den sträckan finns det även kortare vandringar att ta sig igenom – som den tio mil långa vandringen från Abisko till Nikkaluokta.

Kungsleden är en av världens mest berömda vandringsleder. Foto: Pixabay
Kungsleden är en av världens mest berömda vandringsleder. Foto: Pixabay

4. Cykla dig genom SkåneÖsterlen, Skåne

Österlen runt är ett vackert resmål som lämpar sig för såväl moped, motorcykel, bil eller – det allra bästa för upplevelsen – cykel. På vägen finns det små smultronställen vart du än tar dig. Om du bara vill njuta av naturen passar det bäst att slå sig ner på en filt på någon av Österlens vita sandstränder.

5. Finn lugnet på Sandön
Gotska Sandön, Gotland

Vill man hitta lugnet finns få platser mer passande än nationalparken Gotska Sandön, en båtresa från Nynäshamn eller Fårö. Det finns ingen bofast befolkning på ön, endast vacker natur och en kilometerlång sandstrand. Eftersom färjorna bara går ett par gånger i veckan är en övernattning i en eller två dagar att föredra – givetvis i tält.

Vila upp dig på Gotska Sandöns långa strand. Foto: Wikimedia commons
Vila upp dig på Gotska Sandöns långa strand. Foto: Wikimedia commons

6.Cykeltur vid kustenÄleklinta, Öland

Om du befinner dig på Öland och har tröttnat på kroppkakor och kungaslott, är det en fin avstickare att ta en cykeltur mellan Äleklinta och Horns udde. Vägen sträcker sig längs stenkusten på en lång grusväg precis ovanför vattnet, vilket gör upplevelsen närmast idyllisk. Glöm för all del inte att ta med en fikakorg och slå dig ner på lämplig plats.

7. En västkustpärla värd ett besökFotö, Västkusten

Göteborgs skärgård vimlar av öar värda ett besök, och att sortera eller rangordna dem emellan är omöjligt. Men, med det sagt, Fotö bjuder på en fantastisk miljö i sin avskildhet. Hit kommer du enklast via bron från Hönö eller via buss. Perfekt för en dagsutflykt för att bada från klipporna och sedan se sätta dig på det lokala kaféet i eftermiddagssolen.

8. Islandshästar och spöken
Ängsö, Mälaren

Drömmer du om att rida på islandshästar och gå på spökvandringar på ett och samma ställe? Då är det Ängsö platsen att bege dig till. Den lilla ön strax utanför Västerås är till stor del täckt av ett stort naturreservat, men även kaféer i plural och vackra skogar att vandra sig igenom. Ett fint resmål för hela den vildmarksintressade familjen.

Bland grönska kan man rida på islandshästar och gå på spökjakt på Ängsö. Foto: Wikimedia commons
Bland grönska kan man rida på islandshästar och gå på spökjakt på Ängsö. Foto: Wikimedia commons

9. Sveriges vackraste plats
Kallsjön, Åre

Är det Sveriges vackraste plats? Vi tror det. Vintertid är det ett givet vattenhål för skidåkare i alla åldrar, men frågan är om det inte är snäppet mer värt att åka dit under sommaren. Naturen runt Kallsjön, där man även kan bada vid stranden, är en otrolig plats att vandra på. Missa inte att bestiga Suljätten när du ändå är i gång.

10. Familjeäventyr runt sjöar och till skogsSiljansjön, Dalarna

Runt Siljan i Dalarna finns det mycket att uppleva för hela familjen. Bland annat ett stopp på Leksands sommarland eller en tur i kajaken, som man kan hyra i antingen Mora, Rättvik eller Orsa. En aktivitet i sig är att vandra i skogarna runt sjön med otaliga utsiktsplatser och fäbodar placerade lite överallt.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro