ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 vackra roadtrips med tillhörande musiktips

Gustaf Larsson · 21 Apr 2018
Uppdaterad 21 Apr 2018
Florida och Arkansas är två fantastiska resmål

Florida och Arkansas är två fantastiska resmål Foto: Getty images


Den som planerar för en roadtrip i sommar behöver inte längre leta vidare, här ger vi förhoppningsvis svaret på din kommande bilresa genom tio resmål belägna i USA och Europa. På köpet slänger vi med passande låttips för att göra resan komplett.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Country music highway, Kentucky, US 23

Om vägen: En resa i musikens tecken bland Appalachernas vackra berg och gröna kullar. Kentucky är countrymusiken högborg där flest artister inom genren har växt upp och fostrats in i musiken. Det sägs vara på grund av de utbredda utbudet av gospelkyrkor i delstaten intresset för countrymusik tagit delstaten med storm.

I högtalarna: Knäpp på lokalradion där det bästa inom genren spelas. Annars är ”East bound and down” med Jerry Reed ett självklart val – gärna på repeat.

2. Amish country byway, Millersburg Ohio

Om vägen: En resa tillbaka i tiden där du på nära håll kan bevittna världens största amishsamhälle. Genom den tolv mil långa vägen är det inte ovanligt att stöta på en filmisk scen där invånarna färdas med häst och vagn längs vägarna.

I högtalarna: Det isländska bandet Sigur Rós har mig veterligen ingenting med varken amish-kulturen eller Ohio att göra, men stillsam musik passande detta resmål är det åtminstone.

3. Seward highway, Alaska Route 9

Om vägen: Från Seward till Anchorage kan man uppleva en 202 kilometer lång bilfärd med vackra glaciärer, vattenfall och bergskedjor. Resan är med sin unika natur som tagen ur en film.

I högtalarna: ”Alaska” med Maggie Rogers är en väldigt nedtonad och finstämd låt passande detta resmål. När hon gick på en musikskola i USA kom stjärnan Pharrell Williams dit för att lyssna till eleverna. Rogers rörde honom till tårar, vilket också blev hennes stora genombrott.

Baden-baden i Tyskland och countrymeckat i Kentucky är två sevärda vägar. Foto: Getty images
Baden-baden i Tyskland och countrymeckat i Kentucky är två sevärda vägar. Foto: Getty images

4. Florida keys scenic highway, Florida

Om vägen: En 17 mil lång bro förbinder Florida keys scenic highway öarna med fastlandet, där du har Mexikanska golfen på ena sidan och Atlanten på den andra. Gör ett stopp på det pärlband av öar som ligger utanför Florida Keys för att uppleva en tropisk stämning.

I högtalarna: Ja okej, detta är en trött koppling till vägens namn, men bandet Black keys gör sig bra på den här sträckan. Deras mest spelade låt ”Lonely boy” är subjektivt sett även den bästa.

5. Great River Road, Arkansas och nio andra delstater

Om vägen: Totalt är sträckan längs Mississippifloden, från norra Minnesota till slutet av Mexikanska golfen. Great river road är ett samlingsnamn för alla de vägar som totalt omfattar en 300 mil lång sträcka med blandad, och ofta vacker, natur.

I högtalarna: ”River en vacker dröm”, (peak namnkopplingströtthet) och andra delar ur Håkan Hellströms reportrar kommer att göra sommarkänslorna fullständiga under bilresans gång.

6. Dinglehalvön, Irland

Om vägen: På irländska Dinglehalvöns sydvästra del finns en fyra mil lång rutt man inte får missa under en vistelse i landet. Rutten är cirkelformad och går längs Slea road-klipporna och stora fårhjordar.

I högtalarna: Jenny Wilsons senaste album ”Exorcism”, med sina mörka texter och dansanta toner, kan skapa en fin kontrast till Dinglehalvöns landskap, och göra det till en, om möjligt, mer häftig upplevelse.

7. Franska rivieran, Frankrike

Om resan: Längs med Franska Rivieran finns det mänger av vägar att ta, den ena vackrare än den andra. När Claes Månsson fick ge sina bästa tips i Expressen 2015 sa han bland annat: ”Vi älskar att köra längs slingervägarna upp till Eze”.

I högtalarna: ”Gabriellas sång”, av Helene Sjöholm och Stefan Nilsson. Dels för att låten är väldigt fin, men främst för att Stefan Nilsson även har gjort musiken till filmen ”Yrrol”, där Riviera-älskaren himself hade en stor roll.

Eze på Franska Rivieran, om Claes Månsson själv får välja. Foto: Getty
Eze på Franska Rivieran, om Claes Månsson själv får välja. Foto: Getty

8. Schwarzwaldhochstrasse, Tyskland

Om resan: Vägen har ett namn så komplicerat att vilken logoped som helst att skulle snubbla över orden, men är trots det allmänt betraktad som den vackraste bilvägen i hela Tyskland. På den sex mil långa trippen mellan Freudenstadt och Baden-Baden, blandas medeltida byar med tät skog, ringlande längs vägen.

I högtalaren: Baden-Badens schlagerdänga från 1986, ”Jag har en dröm”, givetvis.

9. Schweiziska alperna, Schweiz

Om resan: De centrala delarna av Alperna i Schweiz är som bekant mest välbesökt under vinterhalvåret. Men under sommaren kan man uppleva en fin biltur med flera spännande stopp. Genom bergen, förbi stränder och möjligtvis ett ost-stopp i kommunen Gruyères.

I högtalarna: ”Life is a highway”, soundtracket från filmen ”Cars” är här given. Eller egentligen, hela albumet ”Cars original soundtrack” kommer väl till pass på resan.

Svenska Highway 1, riskväg 9 på Österlen, är en favorit för många svenska semesterfirare. Foto: Getty
Svenska Highway 1, riskväg 9 på Österlen, är en favorit för många svenska semesterfirare. Foto: Getty

10. Österlen, Skåne

Om resan: Vi avslutar med en svensk roadtrip, nämligen de Henning Mankellska vägarna vid det som kallas Skånes highway 1; riksväg 9 genom Österlen. Missa inte en svängom till äppelriket i Kivik eller Brösarps backar, den plats där ”Bröderna Lejonhjärta” spelades in.

I högtalarna: Poeten och musikern Emil Jensen sjunger på allra bredaste skånska texter om sorg, kärlek och världen – högt och lågt. Österlens landskap tonsatt av honom blir en fin kombination.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro