ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 vackra vandringsleder genom Sverige

Gustaf Larsson · 12 Jun 2018
Uppdaterad 12 Jun 2018
Visste du att… Om du vandrar Kungsledens 400 kilometer kan du lyssna på Nordmans ”Vandraren” 2 227 gånger?

Visste du att… Om du vandrar Kungsledens 400 kilometer kan du lyssna på Nordmans ”Vandraren” 2 227 gånger? Foto: Marie Sahlén/Flickr


Har du redan tröttnat på solstolen efter majvärmens framfart genom Sverige? Då är det hög tid att röra på benen längs någon av landets många och natursköna vandringsleder. Här är en subjektiv topp tio-lista som visar att vandraren faktiskt har någonstans att gå.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Kungsleden – Lappland

En av, inte bara Sveriges, utan världens mest berömda vandringsleder ligger mellan Abisko och Hemavan. Genom drygt 400 kilometer kan man vandra sig igenom alpin terräng som blandas med sjöar, höga toppar och björkskog. Om det känns för långt finns det kortare vandringar att ta sig igenom, som den tio mil långa vandringen från Abisko till Nikkaluokta till exempel.

Bergsbestigning och vattenkällor

Grövelsjön – Dalarna
Grövelsjön – DalarnaFoto: Edvin Boberg

2. Grövelsjön – Dalarna

Strax norr om Idre ligger Grövelsjön precis på gränsen mellan Sverige och Norge. Med utgångspunkt vid Grövelsjöns fjällstation, där man även kan övernatta, kan man vandra bland bergsgetter och renar i ett unikt landskap. Ta med tomflaskor för att fylla med det friska källvattnet som finns runt om hela sjön. Vill man bestiga ett mindre berg finns det mängder av den sorten.

3. Österlenleden – Skåne

På Skånes sydostkust finns en 188 kilometer lång vandringsled genom hela Österlen. Här finns mängder av etapper att välja mellan, genom sandstränder, fiskelägen och över blomstrande ängar. Ett tips är att bege sig till Ystad som utgångspunkt, och sedan vandra i den riktning man känner för. Mycket fint finns att upptäcka på Österlen, som det brukar heta.

4. Höga Kustenleden – Ångermanland

Från Kramfors till Örnsköldsvik ringlar sig en totalt 128 kilometer lång vandringsled, indelat på 13 etappar. Vill man inte ta sig an hela sträckan finns det leder perfekta för en dagstur, så som Skulebergets, Skuleskogens eller Balesuddens naturreservat. Under vandringens gång får man ta del av allt ifrån kuststräckor, nationalpark, sandstränder, klippor och urskog.

Tyresta nationalpark – Stockholm
Tyresta nationalpark – Stockholm

5. Tyresta nationalpark – Stockholm

Runt om Tyresta nationalpark, bara två mil från Stockholms innerstad, finns mängder av vandringssträckor att uppleva. En av de finaste är Sörmlandsleden som sträcker sig över en 100 mil lång slinga. Börja i Stockholm, förbi Kolmården, för att senare runda av och åter vara tillbaka i stan, 100 mil senare. Se det som en dagsutflykt!

6. Kynneslingan – Bohuslän

För den som inte mäktar med en 100 mil lång vandring är Kynneslingan ett bra alternativ med sina blygsamma (?) tre mil. Under vandringen som fyller dig till bredden med vildmarkskänslor, finns en natur utom dess like, med trolska skogar, ljunghedar och sjöar. Här kan du välja och vraka mellan etappar på två eller tre mil. Eller varför inte fler etapper, om man nu är lagd åt det hållet.

7. Östgötaleden – Östergötland

Vill du under din semester uppleva såväl skärgård och djupa skogar som slättlandskap? Toppen, då kan du vandra dig igenom Östgötaleden. Vill du dessutom bo en natt på hotell och en annan i tält, går det lika bra. Några av de finaste etapperna på den 140 mil långa leden börjar i Valdemarsvik, så som etapp ett söderut där du kan se Härads före detta koppargruva.

Naturskön och omväxlande vandring

8. Bohusleden – Bohuslän

Bohusledens 37 mil, uppdelat på 27 etapper, bjuder på en naturskön och omväxlande vandring mellan Lindome i söder och Strömstad i norr. I mellersta och norra Bohuslän kan man även ansluta till Kuststigen som kan ta dig hela vägen till vårt grannland Norge. Eller Kyststien, som man plikttroget då får kalla sträckan. Som namnet vittnar om vandrar man alltså längs kusten.

I området bedrivs en omfattande renskötsel, så hunden får snällt stanna hemma. Foto: IBL
I området bedrivs en omfattande renskötsel, så hunden får snällt stanna hemma. Foto: IBL

9. Padjelantaleden – Lappland 

Långt upp i norr nära den norska gränsen ligger nationalparken Padjelanta, där en 16 mil lång vandringsled sträcker sig. En led lämpad även för den mindre erfarna vandraren. I området bedrivs en omfattande renskötsel, så hunden får snällt stanna hemma när man vandrar sig igenom de gröna, rundade fjällen och de många, stora och vackra sjöarna.

10. Offsjörundan – Jämtland

Runt Edåsdalen i Jämtland vimlar det av vandringsleder. Den kanske mest populära är Offsjörundan där det mellan ens hurtiga vandringssteg finns plats för bad och fiske. Det finns gott om toppar att bestiga i under den 15 kilometer långa vandringen. Vill du gå någon kilometer till kan du bestiga fjället Lillvalen i området och vandringen blir vips 17 kilometer. Perfekt för en dagstur.

Visste du att… Om du vandrar Kungsledens 400 kilometer kan du lyssna på Nordmans ”Vandraren” 2 227 gånger? Om du går i snitthastighet i småkuperad terräng och inte stannar för att vila, det vill säga.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro