ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

100 000 kvinnor kan sjukskrivas

Ingrid Arinell · 13 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nästan 100 000 svenska kvinnor lider av så allvarlig PMS att de kan få ersättning. För en 40-årig kvinna har nu en mångårig kamp om att få sjukersättning äntligen fått ett slut. Ilska, irritabilitet och nedstämdhet är några av symtomen på premenstruell dysfori, en svårare variant av PMS. – Det här får negativa sociala konsekvenser. Många går till jobbet, men det finns absolut de som inte klarar av det, säger Elias Eriksson, professor vid Sahlgrenska Akademin.

Den 40-åriga kvinnans besvär gör henne oförmögen att jobba två veckor varje månad. För tre år sedan beslutade länsrätten att hon har rätt till tidsbegränsad sjukersättning. Försäkringskassan överklagade beslutet ända upp till Regeringsrätten. Men nu står det klart att hon har rätt till tidsbegränsad sjukersättning fram till juni 2010.

I juli förra året togs den tidsbegränsade sjukersättningen bort. För kvinnor med allvarlig premenstruell dysfori kvarstår nu att ansöka om särskilt högriskskydd. Det gäller dock inte för den som har sjukersättning eller får socialbidrag.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro