ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

100 år av svensk flyktinghistoria – rådde panik när bosnierna kom”

Philip Ottosson · 29 Nov 2015
Uppdaterad 29 Nov 2015
Henrik Emilsson förklarar hur flyktingströmmarna till Sverige förändrats under det senaste seklet.  

Henrik Emilsson förklarar hur flyktingströmmarna till Sverige förändrats under det senaste seklet.   Foto: Prb, ENRIC MARTI och Santi Palacios/TT


Just nu står Sverige inför en av vår tids största flyktingströmmar, men invandringen till Sverige är inget nytt. Såhär har flyktinghistorian sett ut de senaste 100 åren.

klar

Artikellänk är kopierad

Under början av 1900-talet var invandringen till Sverige minimal, istället flyttade svenskarna bort från Sverige.

Enligt uppgifter från Migrationsverket utvandrade 1,3 miljoner svenskar till bland annat USA i jakt på ett bättre liv. Henrik Emilsson är doktorand i migration vid Malmö högskola:

– Att folk lämnade Sverige var något som bekymrade den svenska staten, de tillsatte faktiskt en utredning för att få bukt med problemet.

► LÄS MER: Här är de europeiska länder som vill vägra ta emot flyktingar

Arbetskraftsinvandringen i Sverige tog ordentlig fart under 50- och 60-talet, inte minst på grund av att svenska myndigheter efterfrågade utländska arbetare, exempelvis från Italien, Grekland och Turkiet.

– Vi hade arbetskraftsbrist i Sverige, därför åkte svenska myndigheter ner till Sydeuropa för att rekrytera arbetare.

– Det handlade om enklare industrijobb. Arbetsmarknaden såg annorlunda ut då, man behövde inte språkkunskaper och licenser på samma sätt som i dag, så de sattes i jobb direkt.

Krig, terror och etnisk rensning drabbade Balkan under 90-talet, följden blev att rekordmånga människor, främst bosnier, flydde till Europa, Sverige tog emot drygt 100 000 människor.

– Det rådde viss panik i Sverige under denna tid, flyktingarna kom till orter där det fanns många lediga lägenheter, men inga jobb. Det gick otroligt dåligt i början och det förekom attentat mot flyktingförläggningar, Ny Demokrati röstades in i riksdagen och så vidare. 

– Men 20 år senare kan vi se att bosnierna är en väldigt framgångsrik grupp med hög sysselsättning som etablerat sig väl i det svenska samhället.

► LÄS MER: Flyktingar är människor – inte kriminella parasiter

Under 2000-talet ökade asylinvandringen igen, bland annat från Irak och Afghanistan. I samband med kriget i Syrien som började 2011 har många människor från den trakten sökt sig till Europa, inte minst till Sverige.

– Så länge som det pågår konflikter i Mellanöstern kommer flyktingströmmarna att fortsätta till Sverige. Vi har en betydligt mer generös flykting och integrationspolitik än andra Europeiska länder, vilket bidrar till att många vill söka skydd här. 

klar

Artikellänk är kopierad

Philip Ottosson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro