ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

100 dagar efter valet – här är de mest minnesvärda händelserna

Linnea Bergman · 17 Dec 2018
Uppdaterad 18 Dec 2018
Det har varit en intensiv politisk höst.

Det har varit en intensiv politisk höst. Foto: IBL.


Sonderingar och statsministeromröstningar – men ingen regering i sikte 100 dagar efter valet. Metro har samlat de mest minnesvärda ögonblicken från valdagen fram till i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och talmannen Anderas Norlén har alla synts mycket i media under hösten. Foto: IBL.
Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och talmannen Anderas Norlén har alla synts mycket i media under hösten. Foto: IBL.

De har synts mest

1. Annie Lööf (C).

Centerpartiets ledare har haft ett eget sonderingsuppdrag och hunnit vara med om att rösta ner både Ulf Kristersson och Stefan Löfven som statsministrar. Under hösten har stort fokus hamnat på 8,6-procentspartiet som har makt att avgöra regeringsfrågan.

2. Talmannen Andreas Norlén.

Trots att talmansuppdraget är opolitiskt har talmannen Andreas Norlén hamnat i diskussionens centrum när han hela tiden tvingats ta till nya lösningar för att försöka föra processen framåt.

3. Ulf Kristersson (M).

Splittringen inom Alliansen har gjort att mycket fokus hamnat på moderatledaren som tillsammans med Stefan Löfven även hunnit bli nedröstad i riksdagens statsministeromröstningar under hösten.

Isabella Lövin och Gustav Fridolin har inte varit de mest citerade partiledarna i media under hösten. Foto: IBL.
Isabella Lövin och Gustav Fridolin har inte varit de mest citerade partiledarna i media under hösten. Foto: IBL.

De har synts minst

1 Gustav Fridolin och Isabella Lövin (MP).

Miljöpartiets språkrör har med ett dalande valresultat runt fyraprocentsspärren och en plats i den nuvarande övergångsregeringen varit ganska anonyma i diskussionen kring den nya regeringen.

2. Jonas Sjöstedt (V).

Ökat fokus på Alliansen och splittringen där har heller inte gynnat Vänsterpartiets ledare när det gäller att synas mest.

3. Jimmie Åkesson (SD). 

Med tanke på att det är just Sverigedemokraternas framväxt som gjort att inget av de traditionella blocken nu har en egen majoritet har Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hållit en relativt låg profil under hösten.

Stefan Löfven (S), Annie Lööf (C) och talmannen Andreas Norlén har alla stått för minnesvärda citat under hösten.
Stefan Löfven (S), Annie Lööf (C) och talmannen Andreas Norlén har alla stått för minnesvärda citat under hösten.

Fem minnesvärda citat

1. ”Det är en servettskiss, man kan inte styra landet på en servettskiss.”

Vem: Stefan Löfven (S)När: På en pressträff tisdag 11 decemberVarför: Den budget som Stefan Löfven kallade för en servettskiss blev den som vann störst gehör i riksdagen.

2. ”Socialdemokraterna har kommit med ett skambud”

Vem: Annie Lööf (C)När: På Aftonbladet Debatt tisdag 4 decemberVarför: Annie Lööf gav en föraning om hur det hela skulle sluta när hon gick till hårt angrepp mot Stefan Löfven mitt under de intensiva förhandlingarna mellan partierna.

3. ”Då står vi vid avgrunden”

Vem: Talmannen Andreas NorlénNär: I SVT:s Agenda söndag 16 decemberVarför: Talmannen skrädde inte med orden när han på söndagskvällen beskrev en fjärde statsministeromröstning som en avgrund.

4. ”Det finns bara två val, seger eller död”

Vem: Mattias Karlsson, gruppledare för SverigedemokraternaNär: På Facebook 10 septemberVarför: De dramatiska uttrycken tävlade med varandra i SD-toppens Facebook-inlägg dagen efter valet. Krigsretorik, ansåg kritikerna. Påhittad kamp på liv och död, sa Stefan Löfven.

5. ”Vi är valets vinnare”

Vem: Flera av partiledarna i olika tappningNär: Sen kväll den 9 septemberVarför: Under valnatten tävlade partierna om att sätta sin egen bild av hur valet egentligen hade gått. Svårt att kora vinnare i det här valet, men Centerpartiet är definitivt en av dem, sa Annie Lööf. Vi har gjort ett fantastiskt val och är en av kvällens vinnare, sa Jonas Sjöstedt. Jag vet vilka som vunnit valet, det är Sverigedemokraterna, hävdade Jimmie Åkesson. 100 dagar senare är valets vinnare fortfarande lika svåra att slå fast.

Splittringen inom Alliansen har varit en av höstens snackisar inom politiken. Foto: TT.
Splittringen inom Alliansen har varit en av höstens snackisar inom politiken. Foto: TT.

De fyra mest spännande händelserna

1. Fem dygn av intensiva förhandlingar

Efter en höst där inte mycket hänt inleddes intensiva förhandlingar kring en eventuell lösning över blockgränserna. Enligt Annie Lööf själv jobbade hennes parti ”dag och natt” och uppmärksamheten kring förhandlarna var stor. Men de ledde inte fram till någon regeringslösning.

2. Kristerssons 3-2-1-plan

Alliansens skulle hålla ihop, hette det. Men plötsligt slog ett Facebook-meddelande från moderatledaren Ulf Kristersson oväntat ner. Han presenterade en plan b, som inkluderade tre, två eller bara en av de gamla vapendragarna. Något som inte föll väl ut i alla läger bland Liberalerna och Centerpartiet.

3. Valkvällen

Valet gick ungefär som väntat för många av partierna. Höstens låsta positioner och många sömnpiller till sonderingar kan än så länge inte slå de starka känslor som trots allt alltid finns under en valnatt. Dramatiken kring fyraprocentsspärren och känslan av att någonting oväntat – kanske – hade kunnat hända ändå.

4. Statministeromröstningarna

Trots att förtroendeomröstningen gällande Stefan Löfven och resultatet av statsministeromröstningarna om både Löfven och Kristersson var väntade kvalar de in på den skrala listan över de mest spännande ögonblicken. Det handlar trots allt om – i vanliga fall – ovanliga omröstningar i svensk politik.

Annie Lööf (C) lyfter själv gärna fram att hennes parti varit ett av få som gjort en positionsförändring i och med förhandlingarna med Socialdemokraterna. Foto: IBL.
Annie Lööf (C) lyfter själv gärna fram att hennes parti varit ett av få som gjort en positionsförändring i och med förhandlingarna med Socialdemokraterna. Foto: IBL.

Största positionsförflyttningarna

1. Den som ännu inte skett.

På förstaplatsen hamnar inget av partierna i nuläget. Den platsen reserveras åt den som vågar göra en förflyttning som leder till en ny regering.

2. Centerpartiet och Liberalerna.

Åt vilket håll positionsförflyttningen gått för C och L är dock fortfarande oklart. Partierna har dock varit med och röstat ner både Ulf Kristersson och Stefan Löfven som statsministrar, vilket knappast var den uttalade planen innan valet.

3. Inget av de övriga partierna.

Inget av de andra partierna har gjort någon positionsförflyttning att tala om sedan valdagen, vilket bidragit till att det låsta läget legat fast.

De orden har använts flitigast

1. Sondera. 

Ett litet ord som innan september knappast fanns i de flesta människors vardagsordlista. Nu har synonymen till ”undersöka” seglat upp som ett av de mest använda i pratet om regeringsbildningen.

2. Talmansrunda.

Om talmannens roll i en regeringsbildning var oklar för många för några månader sedan så var ordet talmansrunda nog ännu mer obekant. Nu har vi fått lära oss att när talmannen diskuterar med partierna i tur och ordning heter det helt enkelt ”talmansrunda”.

3. Extraval.

Extravalet som först tycktes som ett abstrakt hot i fjärran har under hösten ryckt närmare, och i förra veckan träffade talmannen Valmyndigheten för att förbereda för ett eventuellt extraval. Ett ord på allas läppar just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro