ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

100 dödsdömda amerikaner friade – tio hann avrättas

Anders Molin · 22 Maj 2012
Uppdaterad 22 Maj 2012
Dödsdömd fånge i Illinois, USA.

Dödsdömd fånge i Illinois, USA. Foto: Scanpix


Sedan 1989 har 101 dödsdömda fångar i USA blivit frikända efter resning, men för tio av dessa kom upprättelsen efter döden, visar en färsk studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskningsrapporten från University of Michigan visar också att det är nio gånger så vanligt bland dödsdömda fångar att senare bli frikända, jämfört med de fångar som dömts till fängelse för mord.

– Det viktigaste vi vet om felaktiga domar är att det händer och att det händer ofta. De flesta felaktiga domar kommer aldrig fram i ljuset, säger författarna till studien, Samuel Gross och Michael Shaffer, till nyhetsbyrån AFP.

Efter tre års arbete har forskarteamet nu sammanställt en lista över 2000 namn på fångar som fått resning och sedan frikänts från grova brott mellan 1989 och 2012. På exonerationregistry.org presenteras de flesta av fallen.

En fjärdedel av de morddömda fångarna – 101 av 409 – hade dömts till döden, enligt rapporten. Nära hälften av de som dömts för våldtäkt och mord väntade på att få sitt dödsstraff verkställt eller att bli kvar i fängelse resten av livet. Tio fångar blev frikända efter att de hunnit avrättas.

– De flesta oskyldiga med korta straff försöker troligen aldrig få upprättelse. De sitter av tiden och gör vad de kan för att lägga det bakom sig, säger Samuel Gross till AFP.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Molin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro