ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

100 journalister har dödats i år: Värst för lokala reportrar

Annica Ögren · 6 Nov 2018
Uppdaterad 6 Nov 2018
Nio av tio av de som dödas är lokala journalister, berättar Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Nio av tio av de som dödas är lokala journalister, berättar Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige. Foto: Pixabay


Under det senaste året har 100 journalister dödats i sitt arbete. Det rapporterar Internationella pressinstitutet (IPI). "Värre för de lokala journalisterna", säger Johan Lundqvist på Reportrar utan gränser.

klar

Artikellänk är kopierad

Av de 100 journalisterna misstänks 73 ha mördats på grund av att de granskat korruption och organiserad brottslighet, som DN tidigare rapporterat.

Afghanistan, Mexiko och Indien listas som några av de länder där flest journalister har dödats.

Reportrar utan gränser för egen statistik på antalet dödade journalister. Ännu har de inte släppt sin årliga slutrapport, men till dagens datum visar deras siffror på att antalet journalister, inkluderat medborgarjournalister och fixare, uppgår till en siffra på 78 dödade hittills. Överst på listan hamnar Afghanistan, med 14 dödade journalister hittills.

Grupperingar har egna kanaler

Anledningen till att så många journalister dödas i tjänst, kan enligt Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, dels förklaras genom teknikens utveckling.

– Det finns ju många skäl till detta, men en av stora förändringarna som skett är för att den tekniska utvecklingen gått så snabbt. Förr behövde alla typer av grupper journalister för få ut sitt budskap. Men idag har dessa sina egna kanaler och kan prata med sina potentiella supportrar utan de kritiska frågor som journalister ställer. Det kan förklara en del av anledningen. Man vill tysta de kritiska rösterna, säger han.

Lämnar inte någon i säkerhet

Men han menar också att konflikter i sig har ändrat form, som inte lämnar någon i säkerhet.

– Hela världen har blivit krigsskådeplatser. Om man jämför med första världskriget och de skyttegravskrig som rådde då, kunde journalister vara relativt säker så fort man kom bakom frontens linjer. Idag pågår kriget i hela samhället, det finns ingenstans att dra sig tillbaka till. Det påverkar journalister, blir svårt att göra riskbedömningar och det är ännu värre för de lokala journalisterna som ska bo, leva och verka i en krigsskådeplats. Nio av tio av de som dödas är lokala journalister.

Mexiko sticker ut

Precis om IPI rapporterat, ser även Johan Lundkvist oroande på utvecklingen i Mexiko, där sju journalister dödats hittills i år.

– Vi är vana att det dödas journalister i länder där det är öppen konflikt som pågår. Men i Mexiko är det istället organiserad brottslighet och korruption man tampas med. Det här är en utveckling som vi började se under förra året då det dödades 11 journalister, vilket är mycket oroande. Dessutom är det ovanligt den som mördas åtalas eller får ett straff.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro