ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

100 poliser ska slå sönder gängen i Göteborg – särskild insats fortsätter

Fredrik Beckman · 20 Jan 2014
Uppdaterad 20 Jan 2014

Mängder av vapen, 30-tal skadade och troligtvis tio döda. Det är dystra siffror ett år efter gängkriget i Göteborg bröt ut. Polisen förlänger den särskilda insatsen till slutet av augusti i kampen mot gängen.

klar

Artikellänk är kopierad

Kring 100 poliser arbetar för att slå sönder strukturen i de kriminella gängen i Göteborg just nu. Och de ska fortsätta. Den så kallade särskilda insatsen förlängs till 31 augusti.

I helgen häktades tre män av tingsrätten i Göteborg. De är misstänkta för grova vapenbrott, en fjärde person släpptes på fri fot. Polisens tillslag mot männen var den senaste händelsen i en lång rad det senaste året i kampen mot gängen i Göteborg.

– Det är ett jättestort beslag. Det är viktigt att få ner tillgången på vapen. Varje vapen vi omhändertar förebygger vi en presumtiv skjutning, säger Sven Alhbin, biträdande kommenderingschef för den särskilda insatsen.

Det har nu gått ett år sedan skjutningen på en bensinstation i januari förra året, som anses vara den utlösande faktorn till gängkonflikterna.

Efter det har 56 kända skjutningar skett. 30 har skadats, åtta har dött. Troligtvis är det tio dödade, för polisen befarar att två saknade personer har fallit offer för gängkriget.

Polisens alla gripanden har lett till att skjutningarna har minskat.

– Men det är ingen konstant situation, tyvärr. Därför måste vi fortsätta bearbeta den här miljön. För att få långsiktig trycket, säger Sven Alhbin.

– Vi hoppas att kunna slå sönder de här strukturerna, med hjälp av olika verksamheter. Lagföra dem som har begått de allvarliga brotten. Att ytterligare försvåra införandet av illegala vapen. Samverka med andra länders polismyndigheter för att göra det svårare.

Han beskriver hur gängen i Bergsjön - Kortedala, Backa - Biskopsgården, Frölunda - Tynnered och Hjällbo – Hammarkullen, i det närmaste tagit delar av lokalsamhället som gisslan.

– Det finns en rädsla att prata, man vill inte blanda sig i. Man vågar inte vittna för att man är rädd för repressalier. Det kan jag mentalt förstå, men inte i min myndighetsutövning acceptera.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro