ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

100 procent fokus på matlagning

Carl Reinholdtzon Belfrage · 9 Okt 2015
Uppdaterad 9 Okt 2015

Metros krogskribent Carl Reinholdtzon Belfrage har ätit på Canton house.

klar

Artikellänk är kopierad

Betyg 4 

Canton house

När en restaurang spenderar miljontals kronor på inredning är det oftast en varningklocka av gigantiska mått. Detta är oftast en fasad, likt vitlök eller salt om man så vill, för att dölja och rikta ljuset från det centrala – matlagningen. På kinesrestaurangen av kantonesiskt snitt, Canton House, på Olivedalsgatan 12 är det tvärtom. De har spenderat sex kronor inklusive moms på inredningen och en förmögenhet på råvaror och gastronomiskt kunnande. Detta är intrycket man får i alla fall – Inredningen suger; maten är fantastisk. Jag kommer inte ens ihåg inredningen i detalj om jag ska vara ärlig. Så intetsägande är den. Lite pinnstolar, lite tegel och lite atmosfär bestående av ett brinnande ointresse för design och inredningen. Nej, Canton House kommer aldrig figurera i ett flersidigt reportage i facktidskriften Arkitektur eller möbelporrtidningen Sköna Hem. Och det hedrar dem.

Fokusen på Canton House ligger på matlagningen. Den är så fokuserad att även vin- och öllistan är helt fruktansvärd. Det är egentligen bara maten som är bra på Canton House. Men det räcker ju ganska långt, eller hur? Jag beställer in ankan med knaprigt skinn serverat med tunnbröd, gurka, vårlök och specialsås. Och det är ett nöje, ett litet Lego för vuxna, att sätta ihop små wraps av anka och dessa ljuvliga ingredienser. Jag är smått beroende av rätt 21.

Och behöver man fler ångade tunnbröd eller grönsaker så löser köket det utan sura miner eller påslag på notan. En ångkokt torskrygg med taan choi, ingefära och vårlök blir utmärkt som uppföljare till ankan. Torsken är så lätt, delikat och vällagad att man blir lätt tårmild. Tänk om denna lätta hand med råvaror fanns på fler restauranger i stan. Och på Canton House kostar allt hälften så mycket av vad medianpriset är i Göteborg. Jag är så imponerad av den jämna kvalitén, priserna och den stolta servicen. Här vet personalen vad man serverar och dess raka ryggrader vittnar om detta. Undantaget är då vin och öl. Så låt oss då tala om detta. Varför finns ingen dryckeskultur inom de kinesiska restaurangerna i Sverige? Jag vet inte.

Detta en uppmaning till Canton House, jag skiter i om ni så inreder med Justin Bieber-skivor och isolerar med svampstoppade degknyten, men snälla, se till att ta in lite roligare viner. Det är er fantastiska meny av vällagad mat värd. 

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro