ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

100 skjutningar i Malmö – nu startar Operation Olivia

Johan Mårtensson · 3 Dec 2013
Uppdaterad 3 Dec 2013

Efter cirka 100 skottdåd det senaste året inrättar Malmöpolisen nu Operation Olivia. Taktiken är också att punktmarkera kända kriminella för att stoppa nya dåd.

klar

Artikellänk är kopierad

En man skottskadades i en lokal i Malmö den 1 november, bara en av runt 100 skjutningar i staden det senaste året.
En man skottskadades i en lokal i Malmö den 1 november, bara en av runt 100 skjutningar i staden det senaste året.Foto: TT

Hittills i år har cirka 70 skjutvapen tagits i beslag på Malmös gator. Ändå upplever staden en ny våg av skjutningar.

– 100 stycken är alldeles för många. Även om majoriteten av skotten varit mot bilar, husväggar och andra döda föremål är vi oroliga för utvecklingen, säger Stefan Wredenmark, insatsledare för Operation Olivia som nu drar igång.

Syftet är inte bara att utreda befintliga skottdåd utan också att förhindra nya.

– Vi arbetar i de miljöer där vi hittar grovt kriminella. Vi jobbar med att identifiera vilka platser de håller till på och vilka bilar de åker i för störa ut dem så mycket som möjligt, säger Stefan Wredenmark.

Helgens skottlossningar på Hindbyvägen och Kantatgatan ingår i operationen, liksom samtliga andra 100 ouppklarade skottdåd i år.

– Varje skjutning som inträffar sugs rätt in i Operation Olivias utredningsrör, säger han.

Redan nu ser han samband mellan många av händelserna.

– Ett samband som vi ser är att flera av skjutningarna är relaterade till svartklubbar. Därför jobbar aktivt mot svartklubbarna och är på fastighetsägarna att de ska stänga dem, säger han. 

Exakt hur många poliser som ingår i operationen vill han inte gå in på. Men han drar paralleller med Operation Alfred, som startade 2012 efter ett flertal uppmärksammade mord.

– Vi jobbar på ungefär samma sätt, även om vi inte tagit in resurser utifrån till Operation Olivia, säger Stefan Wredenmark. 

LÄS MER:

Fyra anhållna för skjutning av 17-åring

Operation Alfred lyckad

Polis ser röd tråd i Malmöskjutningar

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro