ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

100-talas förfalskade narkotikarecept upptäcks på apoteken

Fredrik Beckman · 1 Nov 2013
Uppdaterad 1 Nov 2013

Apoteken upptäcker minst en missbrukare om dagen som förfalskat recept i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö. Och mörkertalet över hur många missbrukare som förfalskar recept kan vara stort. Nu kräver Sveriges Apoteksförening att man förbjuder pappersrecept för narkotikaklassade läkemedel.

klar

Artikellänk är kopierad

Apoteken i Sverige rapporterar in till branschorganisationen Sveriges Apoteksförening när de har avslöjat förfalskade recept.
Apoteken i Sverige rapporterar in till branschorganisationen Sveriges Apoteksförening när de har avslöjat förfalskade recept.Foto: Urban Brådhe

Missbrukare får tag i narkotikaklassade läkemedel på apoteken genom att förfalska recept. Det kan handla om rena förfalskningar till att antalet utskrivna tabletter ändras.

Högkostnadsskydd och läkemedelsförmåner gör att notan hamnar på skattebetalarna.

Apoteken i Sverige rapporterar in till branschorganisationen Sveriges Apoteksförening när de har avslöjat förfalskade recept. Föreningen har inte någon fullständig statistik att presentera, men det handlar om 100-tals per år.

– Vi vet att det i huvudsak ett storstadsfenomen. Varje dag på året upptäcker apoteken någon som kommer in och har förfalskat recept, säger Johan Waller, vd på Sveriges Apoteksförening.

– Men det säger ingenting om hur många det är som förfalskar, för det vet vi egentligen inte. Det är dem vi upptäcker.

Han tycker att problemet egentligen borde vara enkelt att få bukt med. För förfalskarna använder sig uteslutande av pappersrecept för att få ut de narkotikaklassade läkemedlen. När det gäller elektroniska recept är förfalskningarna noll.

– Jag tycker att det inte skulle vara tillåtet med papperrecept på särskilda läkemedel, som narkotikaklassade. Med en sådan åtgärd skulle vi få små negativa konsekvenser för något som är ett stort problem på apoteken. Det handlar också om arbetsmiljön för apoteksanställda eftersom det kan bli hotfulla situationer när man nekar något recept, säger Johan Waller.

Vari ligger problemet om det är så lätt att åtgärda?

– Jag tror att det finns ett motstånd. Man måste vara uppkopplad mot ett elektroniskt system och alla är inte det. Vissa privatpraktiserande läkare som har kvar sitt receptblock i en låda.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro