ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

100-tals miljöbrott och bara två poliser

Daniel Olsson · 27 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
1 709 ärenden om miljöbrott ligger på landets åklagarmyndigheter. I Stockholm jobbar två poliser heltid med miljöbrott. Det räcker inte, säger Benny Beutelrock. 

1 709 ärenden om miljöbrott ligger på landets åklagarmyndigheter. I Stockholm jobbar två poliser heltid med miljöbrott. Det räcker inte, säger Benny Beutelrock.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Benny Beutelrock.
Benny Beutelrock.

Farligt avfall som dumpas, oljeutsläpp rakt ut i vattnet och djur som förgiftas. Trots det läggs miljö-brottsanmälningarna på hög.Miljöbrotten sker i det tysta men konsekvenserna kan bli förödande.– Miljöbrotten är en stor skada för samhället. Vi kan inte skjuta det framför oss, säger Benny Beutelrock, miljöbrottsutredare på Stockholmspolisen.

Men det är just det som görs. Anmälningarna regnar in som syradränkt regn. Där blir de liggandes. Totalt finns det 1 709 ärenden om misstänkt miljöbrott på åklagarmyndigheterna runt om i Sverige. Bara på Stockholmspolisen ligger det 200 outredda anmälningar. – Vi måste ha mer resurser annars blir miljöbalken verkningslös, säger Benny Beutelrock.

2001 hade de sex stycken miljöbrottsutredare, men nu är de endast två heltidstjänster och en tjänst på 80 procent. Benny Beutelrock larmade för ett tag sedan länspolismästaren Carin Götblad om situationen.– Polismyndigheten måste ta sitt ansvar, säger han.

På sin kravlista ingår bland annat att den ursprungliga gruppen om sex personer ska ses som ett minimum och att utredarna enbart ska kunna arbeta med miljöbrott.– Situationen är likartad i hela Sverige. I Göteborg hinner inte miljöåklagarna med.

Där ska tre heltidstjänster snart bli 1,8 när miljöåklagarna får täcka upp för varandra under föräldra-ledigheten. – Arbetet mot miljöbrotten drabbas när det sparas pengar, säger Magnus Clase, en av tre miljö-åklagare i Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro