ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10.15: Assange öde avgörs

Clarence Frenker · 30 Maj 2012
Uppdaterad 1 Jun 2012
10.15: Assange öde avgörs För snart två år sedan anhölls Julian Assange i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt mot och ofredande av två kvinnor i samband med ett besök i Stockholm.

10.15: Assange öde avgörs För snart två år sedan anhölls Julian Assange i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt mot och ofredande av två kvinnor i samband med ett besök i Stockholm. Foto: Scanpix


Klockan 10.15 i dag svensk tid faller domen. Då meddelar högsta domstolen i London om Julian Assange ska överlämnas till Sverige eller inte. – Han är orolig och spänd naturligtvis. Han har ju väntat länge på det här beskedet, säger Julian Assanges advokat Per E Samuelsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Snart två år har gått sedan Wikileaksgrundaren Julian Assange anhölls i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt mot och ofredande av två kvinnor i samband med ett besök i Stockholm.

Nyheten slog ner som en bomb och fallet kom snabbt att bli ett av de mest uppmärksammade och omdiskuterade i världen.

Julian Assange, som sedan dess befunnit sig i husarrest i London, har konsekvent nekat till anklagelserna och överklagat den europeiska arresteringsordern i samtliga brittiska rättsinstanser men fått nej.

I dag avgörs hans öde.

Klockan 10.15 svensk tid ska högsta domstolen i Storbritannien, som sista instans, meddela om Wiki-    leaksgrundaren ska överlämnas till Sverige eller inte.

– Han är orolig och spänd, naturligtvis. Han har ju väntat länge på det här beskedet. Samtidigt tycker han att det har blivit en väldig juridisk karusell som blivit ovärdig för alla inblandade parter, säger Julian Assanges advokat Per E Samuelsson.

Det är första gången den europeiska arresteringsordern, som skulle underlätta för de europeiska länderna att bedriva utredningar om den misstänkte inte finns i landet, prövas i domstol och utfallet blir därför prejudicerande.

Om han överlämnas till Sverige väntar en häktningsförhandling och därefter polisförhör.

Enligt förre överåklagaren Sven-Erik Alhem är det ett misslyckande att beslutet dröjt så länge – både för utredningen och de inblandade.

– Det är olyckligt från alla synpunkter. Det finns bara förlorare i denna utdragna process, säger han.

– Syftet med arresteringsordern var att den skulle vara både snabb och effektiv och ersätta det vanliga utlämningsförfarandet. Men det kan man inte säga att den gjort i det här fallet, säger Sven Erik Alhem.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro