ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

11 000 har påhittade födelsedagar – personnumren räcker inte till

Johan Wikén · 20 Apr 2017
Uppdaterad 20 Apr 2017
Skatteverket tvingas skapa påhittade födelsedagar.

Skatteverket tvingas skapa påhittade födelsedagar. Foto: Dafne Cholet/Flickr


Personnumren är slut för en rad datum. Över 11 000 personer har fått påhittade födelsedagar för att kringgå problemet. Vårt personnummersystem håller inte”, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Det svenska personnummersystemet fungerar inte längre som det ska. För många datum är numren slut. Det handlar framför allt om födelsedatum kring den 1 januari och 1 juli på 1950- och 1960-talen.

Anledningen är en ökad invandring från länder som inte har folkbokföringsrutiner på samma sätt som i Sverige. Ovan nämnda datum är vanliga födelsedatum i dessa länder.

– Syrien är ett av dem, Irak är ett annat, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Skatteverket har löst problemet genom att ändra personens födelsedag till en närliggande dag. Exempelvis kan en person med födelsedag den 1 januari 1960 i stället få den 2 januari i sitt personnummer. Och om det är slut för den 2 januari blir det den 3 januari – och så vidare. Den faktiska födelsedagen sparas dock i folkbokföringen.

Problemet har varit känt länge. Redan för tio år sedan varnade Skatteverkets dåvarande generaldirektör för att personnumren höll på att ta slut för ett antal datum. Men nu har problemet blivit långt mer påtagligt.

När DN rapporterade om det i april förra året var det 2 561 individer som hade fått personnummer med påhittade födelsedagar.

Sedan dess har siffran ökat kraftigt.

Färsk statistik som Metro har tagit del av visar att antalet drabbade har växt till 11 058 individer. Och fler väntas det bli.

Det förs diskussioner om Sverige borde ändra i systemet för att undvika problemet. En åtgärd som har föreslagits är att lägga till en extra siffra i personnumret. En annan att göra det könsneutralt, vilket Norge tog beslut om 2014.

Men för att det ska bli verklighet krävs en utförlig utredning, enligt Ingegerd Widell på Skatteverket.

– Vi ändrar ogärna i ett så pass centralt och vitalt system eftersom det innebär oerhörda kostnader för samhället, säger hon.

pil
Därför har personnumren tagit slut

Det svenska personnummersystemet infördes 1947. Det är uppbyggt av tio siffror och ett skiljetecken. Individens födelsedatum – år, månad och dag – utgör de sex första siffrorna. Följt av en fyrsiffrig kod som innehåller information om kön samt en kontrollsiffra.

Därför är antalet unika personnummer begränsade till 500 för män och 499 för kvinnor för varje given födelsedag. I Sverige föds i snitt runt 300 barn dagligen, personnumren räcker med andra ord till för nyfödda.

Problemet uppstår när människor från länder som inte har en utvecklad folkbokföring kommer till Sverige. De har i många fall haft 1 januari eller 1 juli som födelsedatum, vilket resulterat i att det tagit slut unika personnummer för framför allt personer födda på 1950- och 1960-talen på de nämnda datumen.

Källa: Källa: Skatteverket

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro