ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

11-åriga Ebba Åkerlunds grav vandaliserad – polisen utreder ett tiotal fall

Annica Ögren · 6 Nov 2018
Uppdaterad 6 Nov 2018
Polisen utreder nu ett tiotal fall gällande gravskändning på Ebba Åkerlunds grav.

Polisen utreder nu ett tiotal fall gällande gravskändning på Ebba Åkerlunds grav. Foto:  HENRIK ISAKSSON/IBL / IBL Bildbyrå / Privat


Elvaåriga Ebba Åkerlunds grav har vandaliserats upprepade gånger under det senare året. Polisen utreder nu ett tiotal anmälningar om gravskändningen och trots att polisen har en misstänkt gärningsman är ännu ingen gripen.

klar

Artikellänk är kopierad

Under det senaste året har polisen larmats till Adolf Fredriks kyrka i Stockholm i upp emot 20 gånger om misstänkt gravskändning av elvaåriga Ebba Åkerlunds grav. Hon dödades i terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm.

Även en annan grav i närheten av Ebba Åkerlunds – också den tillhörande en flicka – ska ha blivit utsatt för vandalisering, enligt polisen.

Inlägg fått stor spridning

Ebba Åkerlunds pappa Stefan har anmält händelserna till polisen, och flertalet gånger även skrivit om vandaliseringen av dotterns grav, på Facebook.

I ett inlägg från 4 november berättar han även hur han tidigare under året har ertappat en misstänkt gärningsman vid graven. I inlägget frågar han sig även hur den misstänkta personen – som tidigare dömts till bland annat utvisning – aldrig någonsin lämnat landet.

Inlägget har spridits på nätet och delats över 10 000 gånger på bara några dygn.

Ett 10-tal polisutredningar

Metro har kontaktat polisen i Stockholm som bekräftar att det pågår utredningar i ”ett tiotal” fall gällande gravskändning på Ebba Åkerlunds grav.

– Alla fall är öppna, vi har inte lagt ner någon av dem. I ett par av anmälningarna har vi en misstänkt person, och nu är det upp till åklagaren om vi ska väcka åtal mot den personen. Det är där vi är just nu i utredningen, säger Mats Eriksson, pressekreterare hos polisen i Stockholm.

Angående den misstänkta gärningsmannen säger Mats Eriksson:

– Vi har identitet på en misstänkt och utpekad person, men det finns inte något utvisningsbeslut på den personen.

Hovrätten hävde utvisningen

Handlingar som Metro tagit del av gör gällande att den misstänkta gärningsmannen som vandaliserat Ebba Åkerlunds grav tidigare blivit dömd för ett antal stölder som skett under 2014. Tingsrätten dömde mannen till fängelse och utvisning.

Men domen överklagades och hovrätten hävde utvisningsbeslutet.

– Jag kan bara skaka på huvudet åt det här. Det handlar om misslyckade utvisningar och nu säger du att han har överklagat, fine, men han är ju dömd även senare ett antal gånger för bland annat gravskändning och brott mot griftefriden. Jag tycker att Sverige har totalhavererat, det spelar ingen roll om man blir utvisad. Jag har gett upp hoppet om det här landet, säger Ebbas pappa Stefan, till Metro.

Den misstänkta mannen är utöver stölderna dömd för bland annat olaga hot som enligt tingsrättens dom skett så sent som i mars 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro