ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

11 saker du aldrig gör längre

Tomas Lundin · 8 Sep 2015
Uppdaterad 8 Sep 2015
Äger ett uppslagsverk. Har du aldrig sett ett uppslagsverk? Tänk att Google kostade fyratusen, vägde arton kilo och att Siam och Tjeckoslovakien fanns kvar i Maps så kommer du i närheten. Internet hann knappt komma med i uppslagsverken innan det blev deras död.

Äger ett uppslagsverk. Har du aldrig sett ett uppslagsverk? Tänk att Google kostade fyratusen, vägde arton kilo och att Siam och Tjeckoslovakien fanns kvar i Maps så kommer du i närheten. Internet hann knappt komma med i uppslagsverken innan det blev deras död. Foto: TT


De som är unga i dag kommer aldrig förstå. Här är en återblick till tiden då Gula Tidningen ägde marknaden och en laddning på mobilen räckte tre dagar.

klar

Artikellänk är kopierad

Struntade i att ladda telefonen på tre dagar 
  Motorola Flare, Nokia 3210 och Ericsson T28 var inga smarta telefoner – däremot är det inte så dumt att ha flera dagars batteritid.
Struntade i att ladda telefonen på tre dagar Motorola Flare, Nokia 3210 och Ericsson T28 var inga smarta telefoner – däremot är det inte så dumt att ha flera dagars batteritid.Foto: All Over Press
Läser Gula tidningen. 
  För er som inte var med kan Gula tidningen beskrivas som ett analogt Blocket som kostade 25 spänn varje gång du gick in och bara uppdaterades en gång i veckan. När du fick den i handen var det ändå för sent – någon verkade ta den direkt från tryckeriet för att köpa alla godbitar.
Läser Gula tidningen. För er som inte var med kan Gula tidningen beskrivas som ett analogt Blocket som kostade 25 spänn varje gång du gick in och bara uppdaterades en gång i veckan. När du fick den i handen var det ändå för sent – någon verkade ta den direkt från tryckeriet för att köpa alla godbitar.Foto: TT
Spelar in blandband. Svårighetsgraden ökades genom att spela in från radio och korsmixa bort mellansnacket. Ersattes först av brända cd-skivor och sedan spotifylistor – men det är inte riktigt samma sak.
Spelar in blandband. Svårighetsgraden ökades genom att spela in från radio och korsmixa bort mellansnacket. Ersattes först av brända cd-skivor och sedan spotifylistor – men det är inte riktigt samma sak.Foto: TT
Ringer ditt kontantkort för att få bonus 
  Mobiloperatörerna kom på idén att ge dig pengar att ringa för varje minut du tog emot samtal på mobilen. Bara att komma åt en obevakad fast telefon, slå numret, lägga av luren och casha in.
Ringer ditt kontantkort för att få bonus Mobiloperatörerna kom på idén att ge dig pengar att ringa för varje minut du tog emot samtal på mobilen. Bara att komma åt en obevakad fast telefon, slå numret, lägga av luren och casha in.Foto: All Over Press
Räknar tecken på sms så att det inte delas upp i två 
  Twitter var inte först med stenhård teckenbegränsning. Den gamla tidens sms fick bara vara 160 tecken och kostade en femma styck att skicka. Gick du ett tecken över blev det två mess och dubbelt så dyrt.
Räknar tecken på sms så att det inte delas upp i två Twitter var inte först med stenhård teckenbegränsning. Den gamla tidens sms fick bara vara 160 tecken och kostade en femma styck att skicka. Gick du ett tecken över blev det två mess och dubbelt så dyrt.Foto: All Over Press
Kopplade upp på nätet 
  Att slösurfa hade en helt annan innebörd i nätets ungdom – det som var slött var uppkopplingen. När varje minut kostade flera spänn och varje sida tog flera minuter att ladda genom ditt 36.6 k-modem var du alltid tvungen att söka målmedvetet.
Kopplade upp på nätet Att slösurfa hade en helt annan innebörd i nätets ungdom – det som var slött var uppkopplingen. När varje minut kostade flera spänn och varje sida tog flera minuter att ladda genom ditt 36.6 k-modem var du alltid tvungen att söka målmedvetet.Foto: All Over Press
Skicka vykort med ditt nya telefonnummer 
  När du bytte nummer kunde du få en bibba förtryckta kort att skicka ut till nära och kära med ditt nya nummer. Annars kunde du ju alltid vänta till nästa år då nya telefonkatalogen kom ut för att kunna bli nådd.
Skicka vykort med ditt nya telefonnummer När du bytte nummer kunde du få en bibba förtryckta kort att skicka ut till nära och kära med ditt nya nummer. Annars kunde du ju alltid vänta till nästa år då nya telefonkatalogen kom ut för att kunna bli nådd.
Stämde träff. Före mobilen fanns inte utrymme för några ”typ” eller ”ish”. Här var det fasta klockslag och bestämda platser som gällde. Fick kompisen förhinder? Bara att att vänta på platsen i trekvart ”utifall att” för att sedan lomma hem och i bästa hitta ett meddelande på den fasta telefonsvararen.
Stämde träff. Före mobilen fanns inte utrymme för några ”typ” eller ”ish”. Här var det fasta klockslag och bestämda platser som gällde. Fick kompisen förhinder? Bara att att vänta på platsen i trekvart ”utifall att” för att sedan lomma hem och i bästa hitta ett meddelande på den fasta telefonsvararen.Foto: TT
Kollar ”Anitan” 
  Det kan vara svårt att förstå men de flesta telefoner saknade helt display. Anita, alla busringares nemesis, var en dosa från Telia som du kunde koppla mellan jacket och telefonen som blev populär i mitten av 1990-talet.
Kollar ”Anitan” Det kan vara svårt att förstå men de flesta telefoner saknade helt display. Anita, alla busringares nemesis, var en dosa från Telia som du kunde koppla mellan jacket och telefonen som blev populär i mitten av 1990-talet.
Det var ganska lyxigt att se på film hemma i vardagsrummet på 90-talet. Många hade inte vhs-spelare, men kunde hyra ett åbäke på vissa "tobaksbutiker" eller dylikt, tillsammans med lämplig film. Det var viktigt att inte glömma att spola tillbaka banden innan man återlämnade filmen, då kunde man få straffavgift. Fina spelare kunde spola tillbaka snabbt, men billigare varianter tog en evighet på sig.
Det var ganska lyxigt att se på film hemma i vardagsrummet på 90-talet. Många hade inte vhs-spelare, men kunde hyra ett åbäke på vissa "tobaksbutiker" eller dylikt, tillsammans med lämplig film. Det var viktigt att inte glömma att spola tillbaka banden innan man återlämnade filmen, då kunde man få straffavgift. Fina spelare kunde spola tillbaka snabbt, men billigare varianter tog en evighet på sig.

► LÄS MER: 11 saker du inte gör på Facebook längre

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro