ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

11 saker du helst inte ska dela med någon – någonsin

Julia Kimell · 26 Nov 2015
Uppdaterad 27 Nov 2015
Hudläkare Anne Wetter förklarar att tandborsten och rakhyveln är farligast ur hälsosynpunkt.

Hudläkare Anne Wetter förklarar att tandborsten och rakhyveln är farligast ur hälsosynpunkt. Foto: Hasse Holmberg/Angelica Engström/Anders Wiklund


Det finns vissa saker du aldrig ska dela med någon – om du nu inte drömmer om att få svamp eller borsta tänderna med magsjukebakterier. För att dela din personliga hygien med familj, vänner och partner – är faktiskt ganska motbjudande.

klar

Artikellänk är kopierad

Även till synes harmlösa föremål kan vara förödande för din hud och din hälsa, någonting som även Buzzfeeduppmärksammat. Metro har pratat med hudläkaren Anne Wetter om vilka föremål du verkligen bör hålla för dig själv. 

– Det säger väl sig självt att vissa personliga hygienartiklar ska vara just personliga. Speciellt rakhyveln och tandborsten. Munnen är väl det mest kontaminerade vi har och hyvlarna kan sprida blodsjukdomar. Kroppen klarar mycket, och man kan säga att vi utsätts för små vaccinationer hela tiden. 

Hon påpekar också att många hygienprodukter kan delas med sin partner, eftersom man förmodligen redan delar en del kroppsvätskor och till viss del även bakteriefloran. – I bra relationer ska man kunna vara rätt säker, men det är en smakfråga, menar hon.

Här är elva prylar du kan ta dig en funderare över.

►LÄS MER: Pendeltågen riskerar böter för dålig hygien

1. Den hårda tvålen – Nej, den rengör inte sig själv. Efter varje gång den används täcks den av organismer från din hud. Allt från ofarliga bakterier till mer allvarliga smittohärdar som känsliga personer kan bli rejält sjuka av.

2. Handdukar – Har din handduk börjat stinka? Då kan det vara bakterier, svamp och mögel du känner lukten av. Handdukar är en perfekt grogrund för dem om de inte hinner torka ordentligt. – Speciellt i förkylningstider lönar det sig att vara på sin vakt, i synnerhet på offentliga platser, säger Anne Wetter.

3. Rakhyvlar – Inser du på förfesten att du har missat några hårstrån? Det är inte värt att rädda situationen genom att använda en väns rakblad. När du rakar dig samlar rakbladen in död hud mixad med bakterier. Om du skär dig blir rakbladen dessutom förmedlare av blodburna sjukdomar som hepatit och hiv. – Blodsmittor kan finnas kvar på rakbladen fast de inte syns, säger Anne Wetter.

4. Burkar med salva i – Varje gång någon doppar sina fingrar i burken sprids bakterierna i hela burken. – Här är det ingen god idé att gå ner med sina smutsiga fingrar – använd en spatel, tipsar Anne Wetter. Streptokocker och stafylokocker kan leda till acne och inflammation av hårsäckarna.

5. Nästrimmer – Förutom att det är vidrigt i sig att använda någonting som varit i en annan persons näsgångar, så kan delandet innebära en stor hälsorisk. Näsan är full av bakterier som kan leda till infektioner.

6. Deodorant – Det känns ju inte helt hundra att dela något som varit i armhålan på någon annan. Dessutom kan bakterier från sår och inåtväxande hår sprida infektioner. En del deodoranter innehåller medel som dödar bakterier, medan andra – speciellt ekologiska varianter – bara maskerar stanken med doft. Och då frodas bakterierna.

►LÄS MER: Vett och etikett – så ska du använda din parfym

7. Läppstift och cerat – Bakterier kan faktiskt ta sig genom den tunna huden och in i ditt blodomlopp. Därmed kan herpesvirus spridas mellan de personer som delar ceratet, även om den första personen saknar symptom.

8. Tandborstar och tandkräm – Trots att du sköljer av tandborsten efter att ha använt den finns bakterier kvar på stråna. Du blir inte sjuk av dina egna bakterier – men kanske av bakterier från någon annan. Att dela tandkräm är inte fullt lika illa, men trycker du tandborststråna för hårt mot tandkrämstuben ökar risken för smitta.

9. Även örhängen är bäst att hålla för sig själv. 

10. Flipflops eller duschskor. Du skulle aldrig låna någon random persons smutsiga flipflops, eller hur? Då ska du nog inte använda din kompis heller. I sulan trivs både svamp och bakterier, speciellt om de ofta är blöta. För att inte tala om alla potentiella vårtor och mollusker som bara väntar efter att finna ett nytt hem – på dina fötter.

11. Öronsnäckor – Det är inte kul att glömma dem när du längtar som mest efter dina favoritlåtar på bussen eller gymmet. Men örongångarna genererar massor av bakterier, speciellt i det varma och fuktiga gymmet. Så ska du använda din kompis lurar – torka helst av dem med steriliserande medel. – Öronen är inte lika känsligt, men det kan bli lite geggigt. Det är inte så fräscht att dela öronproppar, men det är relativt ofarligt, avslutar Anne Wetter.

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro