ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

11 smuggelvalpar tvungna att avlivas i Trelleborg

Evelina Olsson · 27 Aug 2012
Uppdaterad 27 Aug 2012

Foto: Scanpix


Brott. Hundar som fraktas i lastbil utan ventilation, valpar instängda i bagageutrymmen och reptiler som skickas med post. Metro har granskat årets införsel av sällskapsdjur.

klar

Artikellänk är kopierad

Så sent som i förra veckan stoppades en bil med elva smuggelvalpar i Trelleborg. Valparna fick avlivas och förundersökning om misstänkt smugglingsbrott är inledd.

– Vi kan inte gå ut med mer information i nuläget på grund av förundersökningssekretess, säger Sofia Green på Tullverkets presstjänst.

Hittills i år har drygt 300 djurinförselärenden lämnats över till Jordbruksverket, främst från Tullverket. Lernacken, Öresundsbron, stod under 2011 för 31,5 procent av de inkomna ärendena och är därmed den största införelseplatsen i Sverige. Men det är långt ifrån alla djur som olagligt passerar landets gränser som fastnar i tullens nät.

– Det finns ett stort mörkertal, inte minst när det gäller reptiler, säger Michael Diemer, chef på Jordbruksverkets enhet för sällskapsdjur.

Enligt Diemer finns det ett stort intresse efter udda reptilsorter och insmugglingen av dessa är ett stort problem, både in till Europa och till Sverige.

– Reptiler är relativt lätta att fånga in och transportera. Det är tåliga djur och det har förekommit att man hittat levande reptiler som skickats i postpaket, säger han.

Bland Jordbruksverkets rapporter finns allt från turistande svenskar som glömt hundens pass hemma under dagsutflykten till Danmark till allvarliga djurskyddsärenden. Ett av de mer allvarliga fallen rör en lastbil som gick sönder strax utanför Ängelholm den 21 juni i år. Bilen fraktade utländska hundar på uppdrag av en svensk organisation med mål att adoptera djuren till nya hem. I lastutrymmet, som saknade ventilation, hittades 41 hundar varav flera i mycket dåligt skick. Djuren ska ha saknat tillgång till mat och vatten.

– Den här organisationen tar in hundar hela tiden. Det var ren tur att bilen gick sönder så att vi fick nyss om det, säger länsstyrelsens ansvariga handläggare.

Länsstyrelsen håller nu på att sammanställa informationen i ärendet för att därefter lämna över det till polis.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro