ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

110 fall av RS-viruset upptäckta förra veckan – så skyddar du dig

Valerie Kaspersen · 12 Jan 2018
Uppdaterad 12 Jan 2018

Foto: Folkhälsomyndigheten/ TT


Första veckan i januari upptäcktes 110 fall av RS-viruset, enligt Folkhälsomyndigheten. En minskning i jämförelse med samma vecka förra året. Men det kan ändå finnas skäl att förebygga smittspridning – så gör du.

klar

Artikellänk är kopierad

Under den första veckan analyserades 2541 prover runt om i Sverige av Folkhälsomyndigheten. Av dessa var 110 positiva, vilket är betydligt färre än vad som uppmättes förra året.– Det vi ser med RS-viruset just här i Norden är att vi har ett så kallar ”vartannat år-mönster”. Varannan vinter har vi en kraftig epidemi med många fall och vartannat har vi lågsäsong. Om det beror på klimatet eller så har vi inte svar på, men det är något som bara sker i norden, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

RS-viruset beter sig hos vuxna som en vanlig förkylning. Men hos de som är i riskzonen, de allra minsta barnen och äldre, kan viruset leda till en svår infektion i kroppen.– Man kan behöva vård på sjukhus. Små barn får svårt att andas eftersom det bildas ett segt slem som täpper till de redan små luftvägarna, säger AnnaSara Carnahan.

Trots att året förväntas bli en lågsäsong, så förväntar sig ändå Carnahan en del svåra fall.– Hittills har vi sett rätt så få fall. Det puttrar uppåt, men vi tror inte på någon större spridning. Men vi förväntar oss ändå att det kommer vara en del barn som blir svårt sjuka.

Tidigare år, då spridningen har varit stor, har man uppmanat småbarnsföräldrar att hålla barnen hemma. Men det är ingenting Folkhälsomyndigheten rekommenderar i år.– Man behöver inte hålla sig inomhus, särskilt inte i år. RS-viruset sprids mer vid nära kontakt än via luften som till exempel influensa. För de allra sköraste, så som för tidigt födda barn, så finns det en behandling med antikroppar som gör att de får ett skydd.

pil
Så minskar du smittspridningen

Handhygien– Tvätta händerna noga med tvål och vatten. Har du gäster över så be att de tvättar händerna innan de håller i ditt barn. Är du förkyld så ska du inte hälsa på. Man kan aldrig veta om det är RS-viruset eller en vanlig förkylning.

Nys och hosta i armvecket– Det ska du göra oavsett. Undvik även att pilla dig i näsan eller gnugga dig i ögonen om du är ute. Man gör ofta det utan att tänka på det. Det är lätt att få in baciller och virus i kroppen på det sättet.

Stanna hemma– Är du sjuk så är det bästa sättet att minska smittspridningen att stanna hemma tills du är frisk.

Handsprit– Det kan vara bra att ha med sig handsprit när du är ute, men tänk på att det inte skyddar mot vinterkräksjukan, då ska man gnugga ordentligt med tvål.

Källa: Källa: AnnaSara Carnahan, epidemiolog, Folkhälsomyndigheten

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro