ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

11:00 Nobels fredspristagare tillkännages

Ola Westerberg/TT · 9 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I dag klockan 11 meddelar Nobelkommittén i Oslo vem som får Alfred Nobels fredspris. På sluttampen seglar Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai upp som en favorit.

Flera internationella medier tar fasta på att det norska public service-bolaget NRK i sina nyhetssändningar lyfter fram Tsvangirai som möjlig pristagare.

Skälet är att NRK har en god förmåga, eller vetskap, att på förhand peka ut vinnaren.

Den 57-årige Tsvangirai och hans parti MDC har i åratal försökta ta makten med demokratiska medel från den diktatoriske presidenten Robert Mugabe, men ingick i februari en regeringskoalition med sin ärkefiende.

NRK erfar att priset i år kommer att gå till en enskild person och inte en organisation.

Expertis påpekar också att det blir ett traditionellt fredspris i år, till någon som verkligen verkar för fred och inte för miljö eller kämpat för andra behjärtansvärda saker. Samtidigt anses fältet vara ovanligt öppet i år.

Som favoriter nämner NRK också särskilt den kinesiske, fängslade regimkritikern Hu Jia och den colombiansk-franska politikern Ingrid Betancourt, som släpptes i fjol efter att ha suttit gisslan i fem år hos Farc-gerillan.

I spekulationerna nämns också bland andra den afghanska människorättskämpen Sima Samar, som också är FN-sändebud till Darfur, colombianskan Piedad Cordoba, som verkar för fred med Farc, och den jordanske prinsen Ghazi bin Muhammad, som kämpar för förståelse mellan världens stora religioner.

Fredspriset delas ut i Norge eftersom Sverige var i union med vårt västra grannland när priset instiftades. Prissumman är på 10 miljoner kronor.

I fjol gick priset till den finländske expresidenten och fredsmäklare Martti Ahtisaari.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Westerberg/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro