ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

1116 larm om gräsbränder hittills i april: Vi är i behov av regn

Elinor Karlin · 24 Apr 2019
Uppdaterad 24 Apr 2019
Förra sommaren härjade många ödesdigra bränder i Sverige – och årets säsong har kommit igång redan nu.

Förra sommaren härjade många ödesdigra bränder i Sverige – och årets säsong har kommit igång redan nu. Foto: Maja Suslin/TT


Nästan dubbelt så många larm om skogs- och gräsbränder har kommit in under april i år jämfört med april förra året, innan månaden ens har tagit slut. “Vi är i behov av en hel del regn, säger meteorologen Marcus Sjöstedt.

klar

Artikellänk är kopierad

Årets gräs- och skogsbrandssäsong är i högsta grad i gång, ovanligt tidigt. Under påskhelgen har det på flera håll rapporterats om bränder i skog och mark och på SOS alarm har man fått in nästan dubbelt så många larm under april – jämfört med hela april 2018.

– Det är en markant ökning från förra året. Larmen kommer från framförallt Skåne upp till Dalarna och Gävleborgs län, säger Sarah Hummeldal på SOS alarm.

Torrt på många platser

Under april månad i år har det hittills inkommit 1116 larm om skogs- och gräsbränder. Under hela april 2018 kom det in 612 larm. Det är en ökning på 82 procent – och då är inte april slut ännu.

Samtidigt har SMHI utfärdat klass 1-varningar med risk för gräsbränder och/eller skogsbränder, i hela Sverige förutom de nordvästliga länen. 

Marcus Sjöstedt är meteorolog på SMHI.

– Det är ganska tidigt att vi går ut med risk för skogsbränder. På många platser har det inte kommit en droppe regn på lång tid så det är väldigt torrt i skog och mark. Vi är i behov av en hel del regn, säger han.

Kan komma regn

Vädret under veckan fortsätter vara högtrycksbetonat; varmt och torrt, men framåt helgen verkar det kunna brytas. Det blir ostadigt väder, moln och eventuellt några regndroppar i början på nästa vecka. Men det är inte säkert att det kommer att hjälpa.

– Brandrisken dämpas ju om vi får en del regn, men om det följs av torrt väder igen så skulle jag gissa att risken för gräsbrand ökar ganska snabbt igen. Vi behöver ganska mycket regn, säger Marcus Sjöstedt.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro