ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

11|000 soldater mot talibaner i Afghanistan

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Man planerar bland annat att anfalla nya rebellfästen, enligt uppgifter på onsdagen. Operationen kallas Bergsframstöten (Operation Mountain Thrust) och inleddes i södra Afghanistan i mitten av maj, berättade överstelöjtnant Paul Fitzpatrick.

Med över 11 000 soldater - från Storbritannien, Kanada, USA och Afghanistan - är det alliansens största operation sedan 2001. -Vi övergår nu till insatsens nästa fas i de norra provinserna i södra Afghanistan, sade Fitzpatrick. -Det här handlar inte om någon landstigning som i Normandie, utan det här är en del av en ständigt pågående insats. Talibanrebellernas attacker på säkerhetsstyrkorna i södra Afghanistan ökade i mitten av maj. Säkerhetsstyrkorna svarade med en rad större räder och runt 400 människor, de flesta rebeller, dödades.

I juli eller augusti väntas Natos internationella säkerhetsstyrka överta befälet i södra Afghanistan från den USA-ledda alliansen.

Enligt överstelöjtnant Fitzpatrick har säkerhetsstyrkorna mött allt större motstånd från rebellerna, men det var väntat eftersom antalet soldater i området också var fler.

Syftet med den nya offensiven är inte enbart "att fånga och döda rebeller", underströk Tom Collins, talesman för de USA-allierade styrkorna. -Det handlar om att etablera förhållanden där Afghanistans regering kan utvidga sin kontroll till områden där den nu inte har någon närvaro, sade Collins. Även i andra delar av landet pågår operationer mot talibanrebellerna. Afghanska styrkor dödade 26 talibanrebeller i en räd längs landets sydöstra gräns mot Pakistan. I striderna i samma område dödades också fyra civila när deras hus träffades av granater ämnade för afghanska styrkor.

I östra Kunarprovinsen dödades på onsdagen en av alliansens soldater i strider, och ytterligare en dödades sent i tisdags i Helmandprovinsen. I striderna i Helmand dog eller sårades också tolv talibanrebeller.

Över 900 människor har dödats i landet hittills i år, över 400 av dem i maj månad. Tusentals civila har flytt från sina hem av rädsla för mer strider i södra delen av landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro