ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

12-åring fick världens första 3D-utskrivna skelett

Karolina Skoglund · 24 Aug 2014
Uppdaterad 25 Aug 2014

Världens första skelett” har nu printats ut med hjälp av en 3D-skrivare och använts vid en ryggoperation i Peking. 

klar

Artikellänk är kopierad

På ett sjukhus i Peking har man med hjälp av en 3D-skrivare skapat världens första autentiska ryggkota, som nu används i en ryggoperation. På operationsbordet låg en 12-årig pojke som fått en ryggkota skadad av odiagnostiserad skelettcancer. Det rapporterar CNTV. Liu Zhongjun, chef för ortopedavdelningen på sjukhuset, menar att den banbrytande teknologin särskilt underlättar för pojkens rehabilitering.

– Genom att använda befintlig teknik måste patientens huvud, som ska fixeras efter operationen, inte röra sängen när han vilar. Detta varar i minst tre månader. Men med 3D-utskriftstekniken kan vi simulera formen på kotan. Den blir mycket starkare och bekvämare än vid traditionella metoder, säger hon till CNTV.

Några dagar efter operationen kunde pojken fortfarande inte tala och använde en skrivtala för att kommunicera. Trots det mår han bra och förväntas återhämta sig snart.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro