ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

12 saker du enkelt kan byta ut för att förbättra miljön

Jonna Nordlund · 3 Jan 2018
Uppdaterad 3 Jan 2018
Sugrör i plast, kött och tamponger hör till grejer som du kan byta ut eller minska användningen av för att vara snäll mot miljön

Sugrör i plast, kött och tamponger hör till grejer som du kan byta ut eller minska användningen av för att vara snäll mot miljön Foto: Shutterstock/IBL, TT


Har du en plasttandborste i badrumsskåpet? Eller tar du alltid en take away-mugg när du tar en kaffe på språng? Då är du nog inte ensam. Svenskar är överlag rätt bra på att sopsortera och panta men många missar några av de vardagliga miljöbovarna. Nedan listar vi tolv saker som miljön kommer tacka dig för om du byter ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Plastpåsar Shutterstock/IBL

Sluta använd: Plastpåsar. Kanske det mest självklara på listan. Vi svenskar använder i snitt cirka 200 plastpåsar årligen, alltså nästan 2 miljarder plastpåsar sammanlagt. Dessutom används 90 procent av plastpåsarna endast en enda gång.Använd i stället: Skaffa en tygkasse eller väska som du kan packa dina varor i när du handlat. Försök att alltid ha en med dig ifall du får för dig för ett spontanköp. Du kan dessutom även köpa nätpåsar som du kan packa frukt och grönt i, ifall du inte vill ha de liggandes lösa i tygkassen.

Plasttandborste Fredrik Sandberg/TT

Sluta använd: Plasttandborstar.Använd i stället: Det finns bland annat tandborstar med trähandtag, vilket är mer miljövänligt än de vanliga i plast.

Engångsrakhyvlar Shutterstock/IBL

Sluta använd: Engångsrakhyvlar.Använd i stället: Så kallade säkerhetsrakhyvlar, där du bara byter ut själva rakbladet på hyveln, är lite dyrare än engångsrakhyvlarna och de hyvlar som du byter ut hela ”rakhuvudet” på. Tar du däremot hand om din säkerhetsrakhyvel på rätt sätt kan den hålla livet ut. Eller så kan du gå au naturel!

Mikropärlor Shutterstock/IBL

Sluta använd: Produkter med mikropärlor, förekommer exempelvis i vissa ansiktstvättar.Använd i stället: Det finns massor med enkla skrubbar du kan göra själv hemma som har djuprenande och skrubbande effekt. Bland annat havregryn- och kaffesumpskrubbar är populära för att ge huden en liten boost!

Glitter Shutterstock/IBL

Sluta använd: Glitter. Glitter är i princip i samma kategori som mikropärlor då det oftast består av mikroplaster, vilket är väldigt dåligt för miljön, framförallt för havslivet. Några forskare har också gått ut med att de tycker att glitter borde förbjudas på grund av den dåliga miljöpåverkan pyntet har.Använd i stället: Det finns biologiskt nedbrytbart glitter, dock kan det vara lite svårare att få tag på än vanligt glitter.

Take away-mugg Shutterstock/IBL

Sluta använd: Take away-muggarAnvänd i stället: Älskar du att köpa med dig en kaffe från det lokala fiket när du är på språng? I så fall kan det säkert bli ett par take away-muggar som förbrukas genom åren. Köp en mugg du kan ta med dig själv och be ditt fik fylla den i stället, de flesta brukar ha en bra inställning till att kunden tar med en egen mugg, och har de inte det kan du mejla till företaget och förklara varför du tycker det är viktigt att få ta med dig en egen mugg.

Kaffekapslar Fredrik Sandberg/TT

Sluta använd: Kaffekapslar. Det råder delade meningar om hur dåligt kaffekapslar faktiskt är, men i till exempel tyska staden Hamburg har det införts ett förbud mot kapseln.Använd i stället: Annan typ av kaffe, helst ekologiskt då det är mer miljövänligt än annat kaffe.

Dusch- och handtvål Shutterstock/IBL

Sluta använd: Dusch- och handtvål i engångsförpackningar eller påfyllnadsförpackningar.Använd i stället: En fast tvål.

Sugrör Shutterstock/IBL

Sluta använd: Sugrör.Använd i stället: Det bästa alternativet här är att helt enkelt inte använda sugrör alls. Om du ändå känner att du verkligen vill använda sugrör finns det varianter i bland annat metall och hårdplast som går att diska och därför kan användas om och om igen. I dag förbrukas till exempel 500 miljoner vanliga plastsugrör varje dag, och det bara i Amerika (!).

Binda och tampong Shutterstock/IBL

Sluta använd: Tamponger och bindor.Använd i stället: Menskopp. Nu är det självklart så att alla som får mens själva måste bestämma vad de känner sig bekväma med att använda, men är man öppen för att testa något annat än tamponger och bindor har menskoppen flera fördelar – utöver att bespara miljön på miljontals kastade bindor och tamponger. Bland annat blir det billigare för användaren i längden och du slipper de kemikalier som kan förekomma i vissa andra mensskydd.

Bil Anders Wiklund//TT

Sluta använd: Bil.Använd i stället: Okej, vi förstår att det inte är ett alternativ för alla att sluta att åka bil, men de flesta kan göra något. Antingen om det är att börja samåka, skaffa en elbil, åka med lokaltrafik, ta cykeln eller att gå dit du ska så gör det skillnad (många bäckar små, ni vet).

Kött J. Scott Applewhite/AP/TT

Sluta använd: Kött. Kött, och andra animalier, har en stor miljöpåverkan, bland annat har FN uppmanat människor att byta till en animaliefri kost då det förhållande vi har till mat i dag inte är hållbart för jorden.Använd i stället:  Även om du inte vill sluta konsumera kött helt kan det vara bra att se över hur mycket kött du äter, både för miljön och din hälsas skull, ett för högt intag av rött kött ökar nämligen risken för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonna Nordlund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro