ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

12 saker du inte gör på Facebook längre

Tomas Lundin · 4 Feb 2016
Uppdaterad 4 Feb 2016

I år är det tolv år sedan Mark Zuckerberg sjösatte Facebook. Ibland är det svårt att förstå hur uråldrig 00-talets användning känns i dag. Facebook för några år sedan innebar ständiga Candy Crush-inbjudningar, statusar som började med is” och ett totalt förakt för att det du skrev och laddade upp kunde få konsekvenser. Fram med skämskudden – här är elva saker du inte gör på Facebook längre.

klar

Artikellänk är kopierad

Börjar med ”is”

I Facebooks barndom hade du inget val. Alla dina statusuppdateringar började med ”is” fram till i november 2007. När varje status tvunget måste inledas med ”is” hade du två val; Att skriva på engelska eller att skriva på svengelska. Många valde det första alternativet, även om de egentligen inte hade några engelskspråkiga vänner.

Unfriendar

Att lacka ur på folk statusuppdateringar har varit en av Facebooks grundpelare sedan starten. Men i barndomen var du tvungen att ta bort personen som vän för att slippa se dem om du inte var ovanligt insatt i sekretessinställningarna. I och med att ”unfollow” infördes som ett enkelt sätt att slippa alla en ”väns” poster slipper du den pinsamma situationen när du stöter in i en unfriendad individ på på stan.

Skriver på väggar som om det vore privata meddelanden

Facebook Chat kom inte förrän våren 2008. Den som ville dela med sig av fylleminnen eller kärlekshistorier fick göra det på kompisens vägg. Att gå tillbaka till en vägg från 2007 är som att läsa klottret på en bensinmackstoalett – med skillnaden att inläggen är skrivna under egna namn.

Foto: All Over Press

Lägger upp Facebookspecifika bilder

När laddade du upp en bild på Facebook utan att samtidigt publicera den på Instagram senast? Sedan Facebook köpte Instagram för en miljard dollar 2012 har korspubliceringen blivit mer sömlös, men farhågor om att Instagram och Facebook skulle bli en och samma tjänst har visat sig vara ogrundade.

Foto: All Over Press/Arkiv

Laddar upp bilder utan att tänka på att föräldrar och arbetsgivare kan se dem

Föreställningen om att utgå från att allt du laddar upp på nätet kan ses av vem som helst i all framtid hade inte riktigt fått fäste. Dessutom fanns varken morsan eller polisen på Facebook än. Därför kunde bilder av i bästa fall olämpliga och i värsta fall olagliga situationer laddas upp som om det inte fanns en morgondag. Bruket med olika vänlistor var inte heller lika utbrett och först 2011 innebar ”limited profile” att du kunde spärra allt material från vissa användare.

Puffar

Bruket av den här funktionen var ungefär lika uppskattat som att använda ditt faktiska pekfinger för att peta på bekantas bekanta. När den infördes i sajtens blöjålder visste Facebook inte riktigt vad puffen skulle vara till för, har Mark Zuckerberg sagt. Och det blev aldrig klarare än så. 2012 försökte Facebook sparka liv i varumärket med en Snapchat-konkurrent i form av en egen app som hette Poke. Aldrig hört talas om den? Nej, precis. Det var därför den lades ner förra året.

Får spelinbjudningar

Bara Farmville lockade över 83 miljoner användare – och för dig som hade Facebook för fem-sex år sedan var det ungefär så många inbjudningar du kände att du fick varje timme. Även om folk fortsätter att spela spel som Candy Crush Saga och Dragon City har spelen blivit mindre påträngande (eller så har du unfriendat spelarna) och Facebooks infrastruktur bättre på att gömma inbjudningarna.

Bryr dig om notifikationer

Minns du när du kastade dig på musen (för du Facebookade alltid från datorn) när du fick en notifikation? Vid det här laget är du antagligen med i så många grupper, har så många vänner och administrerar så många sidor att din jordglob aldrig saknar en siffra – och du har för länge sedan slutat bry dig.

Loggar ut

Hur många appar och tjänster loggar du i dag in på via Facebook? En av fejjans många användningar i dag är den av en sorts e-legitimation som gör att du slipper registrera dig manuellt på varenda ny tjänst. Funktionen som tillåter andra sajter inlogg via Facebook heter Facebook Connect och infördes i december 2008.

Statusuppdaterar (allt)

Det är lätt att glömma men att skriva vad du gjorde just nu var ”grejen” med Facebook i början. Att det skulle vara intressant var inget krav, snarare ett undantag. En status som ”lagar gryta” är i dag otänkbar.

Checkar in (andra)

Känslan när du dragit en vit lögn om att du har gårdsstädning för att slippa gå på en astråkig fest och din polare checkar in dig och fyra andra på krogen är vid det här laget vintage. Kunskapen om att du kan ta bort möjligheten för vänner att checka in dig var inte lika spridd som i dag.  Dessutom: Vem fasen checkar in 2015? 

Har kvar en massa gamla pinsamma inlägg

Få saker är så pinsamma som gamla Facebookinlägg din partner eller kompis plötsligt kommer dragandes med.  Lyckligtvis införde Facebook 2011 en funktion som gör att du kan dölja alla gamla inlägg på din Facebookprofil. Den hittar du här.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro