ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

12 sevärda filmer med kvinnor i huvudrollerna

Soraya Hashim, Gustaf Larsson · 8 Mar 2018
Uppdaterad 8 Mar 2018

Filmindustrin är, och har alltid varit, mansdominerad. En rapport av Womens media center tidigare i år visade att 19 kategorier i Oscarsgalan – alla förutom skådespelarkategorierna – bestod av endast 23 procent kvinnliga nominerade. På vita duken finns det likväl många högklassiga filmer med kvinnor i huvudrollerna. Här väljer Metro ut några favoriter som finns på biograferna och streamingtjänsterna just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

På biograferna

”Lady bird” (2018)

Idag, den 8 mars, går den femfaldigt Oscarsnominerade filmen upp på biograferna i Sverige. Ett turbulent förhållande mellan en mor och dotter skildras – mitt i den amerikanska arbetarklassen.

”Black panther” (2018)

Huvudrollen i årets hittills mest hyllade film innehas förvisso inte av en kvinna, men likväl väldigt många kvinnliga karaktärer som i högsta grad är viktiga och bidrar till filmens handling. Något som tidigare varit sällsynt i den här typen av superhjältefilmer.

“Hjärtat” (2018)

I Fanni Metelius långfilmsdebut står hon för såväl manus, regi, klippning som huvudrollsinnehavare. Detta i ett kärleksdrama om ett subtilt maktspel i den första, stora kärleken.

”Three billboards outside Ebbing, Missouri” (2017)

Efter att Mildred Hayes, spelad av Frances McDormand, dotter brutalt våldtas och mördas är hon besviken över hur poliserna hanterat ärendet. McDormand vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i filmen. Det här är en film där en medelålders kvinna får utrymme att driva sin kamp mot systemet. Filmen har dock fått kritik för att ha en rasistisk andemening.

Netflix

”The hunger games” (2012)

Jennifer Lawrence spelar huvudrollen i denna berömda äventyrs-action-trilogi. På Netflix finns alla fyra delarna, då första filmen ”Mockingjay” är uppdelad i två delar. May the odds be ever in your favor!

”G.I. Jane” (1997)

En kvinnlig löjtnant trotsar skeptikerna och tar sig av en stenhård marinkårsutbildning. I huvudrollen ser vi Demi Moore. En klassiker som håller än i dag.

”Tjejligan” (1992)

Under andra världskriget stängdes de professionella (manliga) baseball-ligorna ner. Det öppnade dörren för två systrar att börja spela i en liga för kvinnor. I rollerna ser vi bland andra Geena Davis och Madonna. Ja, den Madonna.

”Okja” (2017)

En ung flicka riskerar allt för att rädda sin bästa vän – en elefantliknande best. Den sydkoreanska barnskådespelaren Ahn Seo-hyun innehar huvudrollen jämte Tilda Swinton i ett gripande Netflix-drama. Åldersgränsen är 13 år, så i stort sätt hela familjen kan bänka sig framför tv:n.

HBO

”Kill Bill: Volume 1 och 2” (2003, 2004)

Yrkesmördaren Black Mamba, spelad av Uma Thurman, vaknar upp efter fyra år i koma och inleder en lång och blodig hämndresa.

”Erin Brockovich” (2000)

Julia Roberts spelar rollen som Erin Brockovich, vilket hon belönades med en Oscar för i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Filmen är verklighetsbaserad och avhandlar det uppmärksammade rättsfallet där Brockovich stämde ett stort energiföretag.

”Svenskjävel” (2014)

Skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf har huvudrollen i svensknorska ”Svenskjävel”, där hennes karaktär Dino anställs som hushållerska i en norsk medelklassfamilj. För sin roll fick Bianca Kronlöf en Guldbagge för årets nykomling.

”Temple Grandin” (2010)

Temple Grandin gjorde sig känd genom att revolutionerna hanterandet av boskap på gårdar och slakterier i USA, till att bli mer humant. I den semibiografiska filmen ser vi Claire Danes, känd från ”Homeland”, i huvudrollen.

klar

Artikellänk är kopierad

Soraya Hashim
[email protected]
Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro