ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

12 tips: Så får du lönen att räcka hela månaden

Linnéa Borgert · 24 Mar 2017
Uppdaterad 10 Feb 2019
Tänk på att det kan vara kul att ha pengar i slutet av månaden också...

Tänk på att det kan vara kul att ha pengar i slutet av månaden också... Foto: Studio 52 film / Alamy


När det är löning leker livet. Ett par veckor senare ekar plånboken tom. Känner du igen dig? Metro har frågat sparekonomen Christina Söderberg hur man får pengarna att räcka månaden ut.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Se över dina utgifter

När jämförde du el- och telefonabonnemang senast? Genom att se över dina utgifter kan du spara mycket pengar varje månad, enligt Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

– Man kan spara väldigt mycket på att få ned räntan på sitt bolån, skaffa ett bättre elavtal och mobilabonnemang. Man kanske inte behöver Netflix och HBO? Skriv ned vilka utgifter du har och titta på om du kan få bättre avtal. De flesta kan genom att se över försäkringar och avtal spara flera hundralappar i månaden, säger hon.

2. Skippa onödiga inköp

Köper du en take-away kaffe varje dag? En macka på vägen till jobbet? De små summorna kan bli stora när de slås ihop i slutet av månaden.

– Man måste titta på hur viktiga de här utgifterna är för dig. Är det viktigt för mig att ta en kaffe varje dag? Är det viktigt att träffa kompisar och fika? Om det är det, ha kvar det då, men titta då på om det är någon annan utgift du kan dra in på, säger Christina Söderberg.

3. Ta med matlåda till jobbet

Visst, det kan vara jättetrevligt att gå ut och käka med kollegorna. Men har du tänkt på hur mycket det kostar?

– Ta med dig lunch till jobbet. På mitt jobb kör vi att man tar med sig lunch fyra gånger i veckan och att vi en dag i veckan går ut. Man spar jättemycket pengar på det. Jag sparar ungefär 1 200 kronor i månaden på det.

4. Ta cykeln till jobbet

För många kan det vara värt att se över sina transportkostnader.

– Måste jag ha bil? Måste jag i så fall ta den till jobbet? Kan jag gå eller cykla i stället? Eller kan jag minska min transportkostnad på annat sätt?

5. Storhandla i rätt butik

En barnfamilj på fyra personer kan spara runt 25 000 kronor om året på att handla exakt samma varor, fast i en annan butik, enligt Christina Söderberg.

– Många tänker nog inte på att det är så stor skillnad mellan butikerna. Mat kan man spara jättemycket på. Storhandla, planera inköpen ordentligt och köp storpack, det är ofta mycket billigare. Man kan också beställa hem mat, då handlar man mindre för att man inte är lika sugen i butiken. Laga stora portioner och frys in. Att äta ute kostar väldigt mycket, och det kanske man tycker är värt, men man måste i alla fall vara medveten om utgifterna och kanske dra in på något annat i så fall.

6. Vänta tills det blir rea

Ibland kan det vara läge att vänta med sina inköp, om det inte är akut.

– Det är reor hela tiden så om man har lite kontroll på sig själv så kan man vänta tills det man vill ha är på rea. Det kan man spara väldigt mycket pengar på, säger Christina Söderberg.

7. Utnyttja rabattkuponger och koder

Klicka inte på ”köp”-knappen direkt. Det kan finnas kronor att spara!

– Vilken affär man än ska handla på på nätet så kan det vara värt att gå in och kolla om det finns någon rabattkupong just nu. Kan man signa upp sig på ett nyhetsbrev och få rabatt? Du brukar nästan alltid vara så. Var inte så snabb med att köpa på nätet utan kolla först om du kan hitta det någon annanstans billigare. Jämför med andra butiker, och se om det finns rabattkuponger.

8. Köp & sälj på andrahandsmarkanden

Finns det någonting du behöver eller vill köpa? Ta dig en funderare, behöver det verkligen vara nytt?

– Man kan köpa grejer på Blocket och andra sidor. Ofta är det otroligt mycket billigare och ofta kan man hitta ännu finare saker om man köper begagnat. Likaså kan man sälja saker på Blocket. Ofta har man mycket grejer hemma och då och då kan det vara värt att rensa ut och sälja.

9. Skriv upp alla dina inköp

Att skriva upp samtliga inköp gör att du får koll på hur det egentligen ligger till.

– Skriv upp allting du köper under en månad, eller använd dig av en app som till exempel Tink. Då kan man få sig en tankeställare, måste jag till exempel göra av med så mycket pengar på mat varje månad? Lägger jag så mycket pengar på kläder?

10. Gör en budget

Det är helt klart värt att göra upp en liten budget, tycker Christina Söderberg.

– Vissa tycker till och med att det blir kul. Man kanske bestämmer att man får lägga 500 kronor på kläder en månad. Om man då inte gör det kan man köpa för 1 000 kronor nästa månad i stället. Det är så tråkigt att göra sig av med allt och att man sen inte kan följa med kompisarna på bio i slutet av månaden, eller vad det nu kan handla om. Det värsta man kan göra då är att börja använda kreditkort så man börjar ligga efter, säger hon.

11. Ha koll på ditt bankkonto

När det bara handlar om att dra ett kort känns det inte alltid som att man faktiskt gör av med pengar.

– Det är bevisat i en undersökning att man spenderar mindre om man använder sig av kontanter, för att det känns mer att använda det. Samtidigt går vi mer och mer ifrån kontanter och det är lika bra att börja lära sig, att känna hur det är med kort också. Jag tycker att man ska gör det till en vana att ha koll på sin bank. Att man har appen i telefonen och går in ofta och ser hur det ligger till.

12. Spara

Spara först – spendera sen.

– Hur lite man än tycker att man kan spara så ska man alltid spara lite. Det kan vara så att man har stora utgifter och lever på gränsen varje månad, men det kan handla om att spara en hundralapp. Försök fundera på vad du kan spara och sätt upp ett automatiskt sparande så att det förs över en hundralapp eller en tusenlapp automatiskt så fort lönen kommer in. Då kommer man knappt märka att man sparar. Det bästa är att spara lite på ett sparkonto med ränta, pengar som du snabbt kan få tillgång till om till exempel kylskåpet går sönder, och lite i en global fond, som man har på lång sikt.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro