ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

122 bussar dras in

Hanna Göransson · 5 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Bara regeringen kan rädda trängselbussarna i Stockholm

klar

Artikellänk är kopierad

 LOKALTRAFIK. I går beslutade SL att dra in de extrabussar som infördes i samband med trängselskatteförsöket. Trafiken upphör vid årsskiftet. Anledningen är att det saknas pengar. SL har fått besked om att staten inte finansierar en utökad trafik i januari och februari. Men ändrar sig den nya regeringen kan även SL ändra sig. – De stora förändringarna gäller direktbussarna från förorterna till city som kommer att försvinna, säger Björn Holmberg, presschef på SL.

Enligt Holmberg har SL fått behålla flertalet av de nya resenärerna även efter trängselskatten.  Trots det blir det nu glesare mellan turerna. De 18 direktbusslinjerna från förorterna in till city kommer att avvecklas. Dessutom kommer bussförarna att drabbas. – Det rör sig om ungefär 500 tjänster som påverkas av det här, säger Holmberg. SL:s avgående styrelseordförande, Anna Kettner (s), är upprörd över beskedet. – Det här är ett gigantiskt svek. Maria Wallhager har lurat kollektivresenärerna, säger hon. Enligt Kettner rör det sig om 122 SL-bussar som dras in.

Före valet, i en utfrågning av Kollektivtrafikant Stockholm den 31 augusti, lovade folkpartiets Maria Wallhager att trängselbussarna skulle finnas kvar, även vid ett nej i trängselvalet. Då menade Wallhager att trängseltrafiken skulle kunna finansieras med reklamintäkter. I går gav SL:s tillträdande styrelseordförande ett annat besked. Det blir ingen utökad trängseltrafik efter nyår. •• Hur förklarar du det här för väljarna? – Därför att SL:s ekonomi i dag är sämre än jag hade väntat mig. – Om det frigörs pengar från regeringen kommer jag självklart att använda en stor del av dem till kollektivtrafiken. Metro har förgäves sökt SL:s vd Lennart Jangälv för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro