ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

125 000 norrmän vill stoppa halloween

Åsa Larsson · 27 Okt 2015
Uppdaterad 27 Okt 2015
Facebook-gruppen heter "Ut med "Knask eller knep", inn med julebukk".

Facebook-gruppen heter "Ut med "Knask eller knep", inn med julebukk". Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB


I vårt grannland Norge pågår just nu en stor debatt om halloween-firandet. "Jag tycker att det är bättre att barnen sjunger julsånger i dörren än att hota med tricks om de inte får godis", säger initiativtagaren till en stor Facebook-sida i Norge.

klar

Artikellänk är kopierad

Barn kan mötas av stängda dörrar på halloween – norrmännen har nämligen börjat tröttna på den ganska unga traditionen, skriver norska TV2.

"I stället för att kopiera alla amerikanska traditioner så tycker jag att det är bättre att försöka behålla våra egna. Vad hände med den goda gamla julbocken som klädde ut sig och sjöng julsånger för folk?"

Så låter det på Facebook-sidan "Ut med bus eller godis, in med julbock". Den har funnits i ett par år, men har nu fått ett uppsving och har kring 125 000 medlemmar.►LÄS MER: Debatt: Ni behöver inte vara sexiga på halloween, tjejer Kvinnan som startat gruppen säger att hon inte är emot firandet av halloween i sig, utan kommersialiseringen av högtiden och de "bus" som barnen hotar med. I Norge finns det en jultradition som går ut på att barn klär ut sig och går runt och sjunger julsånger, något som hon föreslår som alternativ.►LÄS MER: Här är skillnaden mellan allhelgona och halloween Kvinnan är inte rädd för att anses som gammeldags och på Facebook-gruppens vägg kan man läsa folk som håller med:

"Ja, låt oss hålla på det gamla, framför att dra in detta amerikanska".

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro