ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

13-åring nätmobbad – tog sitt eget liv

Tobias Andersson Åkerblom · 12 Mar 2013
Uppdaterad 14 Mar 2013
Här i Kumla tog den 13-åriga flickan sitt liv i fredags.

Här i Kumla tog den 13-åriga flickan sitt liv i fredags. Foto: Tvärsnytt/SVT


En 13-årig flicka från Kumla som tog sitt liv i fredags pressades till det genom bildmaterial föreställande henne på nätet, misstänker polisen. Enligt polisen kan det vara första gången i Sverige som kränkningar på nätet leder till självmord.

klar

Artikellänk är kopierad

Flickan ställde sig framför tåget i fredags förmiddag, enligt polisen. Dagen efter började polisen utreda om det var hot och trakasserier på internet som pressade henne att ta livet av sig. 

– Mig veterligt är det i så fall första gången eller en av de första gångerna det har hänt i Sverige, säger Mats Nylén, presstalesman på Örebropolisen. 

Misstankarna uppkom efter att polisen talade med anhöriga och vänner till flickan. Men polisen vill inte avslöja om det är någon som har lagt ut bilder eller filmer på flickan, eller endast hotat att göra det. Åtminstone en person är misstänkt för sexuellt ofredande och olaga hot eller tvång, men ingen har blivit delgiven misstanke eller anhållits ännu, enligt polisen. Även andra brott kan vara aktuella. 

– Det finns uppgifter som pekar i en speciell riktning, om man säger så, säger Mats Nylén.  

Flickans dator undersöks nu av polisen för att spåra de eventuella bilderna. Örebropolisen tar även hjälp av Rikskriminalpolisens särskilda grupp för IT-brott, för att komma till botten med fallet. 

– Det finns andra datorer och tekniska apparater som kan vara intressanta att titta på också, men vi måste någonstans börja utredningen, säger Mats Nylén.

Svårt för utsatt att berätta

Både effektivare polisorganisation mot nätbrott och information om riskerna som finns online kan hjälpa till att minska risken att unga hamnar i knipa på nätet, enligt Sverker Sikström, professor i kognitiv psykologi på Lunds universitet. Samtidigt gör tabun kring sexualitet att offret kan känna sig utelämnat till förövaren, menar han.

– Det svåra är när samhället förbjuder det här och man inte kan berätta för sina föräldrar, närmaste vänner eller polisen för att man känner sig så förnedrad, säger han. För den som hotas med uthängning på nätet kan risken framstå som det värsta som kan hända. Därför är det viktigt att avdramatisera situationen och att offret förstår att anhöriga i stället för fördömande kommer att visa sympati.

– När någon har lagt ut de här bilderna så tror jag i många fall att det upplevs mindre otäckt än när hotet fanns, säger Sverker Sikström. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro