ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

13-åringar bjuds på alkohol av föräldrarna

Arne Wirén · 16 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Undersökning: Barn som blir bjudna hemma dricker mer

klar

Artikellänk är kopierad

ALKOHOLVANOR. Den som tidigt blivit bjuden på alkohol av mamma eller pappa dricker mer än sina jämnåriga. Det visar en undersökning gjord av landstinget i Stockholm.Landstingets Centrum för folkhälsa har följt drygt 1 000 högstadieelever från sjuan upp till nian. I nian dricker sju av tio. Hälften av dessa blev bjudna på alkohol av sina föräldrar redan när de gick i sjuan. Och de dricker i dag i genomsnitt tjugo procent mer än sina kompisar.

Det är vanligt att föräldrar låter barnen smaka under överinseende för att dessa ska få en naturlig relation till alkoholen.– Jag har full förståelse för det. Men föräldrarna bör betänka att de bjuder in barnen till att bli alkoholkonsumenter och det är inget av naturen givet att alla ska bli det. Tio procent av de vuxna dricker inte alls, säger Johan Svensson, landstingets utredare.

Även föräldrarna har fått svara i undersökningen. De uppger sig ha bjudit bara hälften så ofta som barnen säger. – De lägger kanske inte så stor vikt vid det, säger Johan Svensson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro