ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

13 nyheter vi minns från 2018

David Peterson · 28 Dec 2018
Uppdaterad 28 Dec 2018

Foto: TT/Metro


De väckte känslor, påverkade oss och vissa av dem förändrade rentav världen och vår syn på den. Metro har samlat ett urval av alla stora och lite mindre händelser som präglat året 2018 och vår nyhetsbevakning.

klar

Artikellänk är kopierad

Ex-kriminella omringade nazister

Under Annie Lööfs tal i Almedalen försökte nazistiska NMR störa talet. Då ställde sig medlemmar från Kris i en ring runt dem. “Vi ville visa trygghet”, sa en medlem i Kris som vill vara anonym.

Sommarens skogsbränder

I slutet av juli bredde flera bränder ut sig över Sverige. Värst drabbades Gävleborgs län, Jämtlands län och Dalarnas län. Under en tid rådde eldningsförbud i hela Sverige.

Värmerekord hotar samhället

Det var varmt även i södra Europa. I Spanien och Portugal uppmättes temperaturer på uppemot 50 grader. Den tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren beskrev värmevågen som ”ett av de största hoten mot vårt samhälle.”

Vandalisering av blå jättepenis

Konstverket på Kungsholmen i Stockholm fick stor uppmärksamhet i april. Men bara en vecka från att verket skulle målas över vandaliserades det.  Flera banderoller med budskapet ”Keep your penis inside” hängdes upp över fallosen.

Misstänkt mord på hemlös i Huskvarna

Den 8 augusti hittades en EU-migrant död i Huskvarna. En 14-åring ska tillsammans med en 16-åringen bland annat ha slagit mannen med en livboj och vägkon tills mannen låg avsvimmad. 16-åringen är åtalad för mordet.

Irland röstade bort abortförbud

Det konstitutionella förbudet mot abort, som infördes i en folkomröstning 1983, har upphört att gälla i Irland. Nästan 70 procent av befolkningen röstade för en mer liberal abortlagstiftning. Tidigare var straffet för olaglig abort upp till 14 år i fängelse i Irland och abort tilläts bara i undantagsfall, och endast om kvinnans liv är i fara.

Kim Jong-Un lämnade Nordkorea

I mars besökte Nordkoreas diktator Kim Jong-Un grannlandet Kina. Utlandsbesöket var det första för den nordkoreanska ledaren som inte lämnat hemlandet sedan han tog makten 2011.

Sveriges rekordlånga regeringsbildning

Efter en intensiv valrörelse tog en segdrag regeringsbildning vid. Två statsministerkandidater har röstats ned under hösten och ännu verkar det inte finnas någon lösning som samlar tillräckligt med stöd.

Kriget i Jemen – världens största humanitära kris

Kriget i Jemen är nu inne på sitt fjärde år, och är världens värsta humanitära kris, enligt FN:s generalsekretrare. Över 80 procent av befolkningen – det vill säga över 22 miljoner människor – är i akut behov av humanitär hjälp och skydd.

Muellers Rysslandsutredning

Den särskilde åklagaren Robert Mueller utredning om rysk inblandning i USA:s presidentval 2016 har rört sig framåt under året. Flera personer har förhörts och utredningen rör sig allt närmare den amerikanska presidenten Donald Trump.

Saudi Arabien låter kvinnor köra bi

Efter en lång kamp får nu kvinnor i Saudiarabien, för första gången på 30 år, köra bil. Upphävandet av förbudet, som i flera år drog internationell fördömelse och jämförelser med talibanernas styre i Afghanistan, välkomnades av västvärlden, där den nya lagen ses som bevis på en ny progressiv trend i Saudiarabien.

Journalisten Jamal Khashoggis död

Den 2 oktober försvann journalisten Jamal Khashoggi i samband med ett besök på den saudiska ambassaden i Turkiet. Drygt två veckor senare bekräftade Saudiarabien det som omvärlden redan misstänkt: Khashoggi var död.

Nobelpriset i litteratur ställs in

”Svenska Akademien skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur”, meddelade Svenska Akademien i våras. Under året har den anrika institutionen befunnit sig i fritt fall och flera ledamöter har lämnat akademien.

Manifestation för Jimmy Durmaz

Fotbollsspelaren Jimmy Durmaz orsakade en frispark i slutskedet av Sveriges gruppspelsmatch mot Tyskland och Toni Kroos kunde avgöra matchen till tyskarnas fördel. Ens stor mängd hat riktades mot Durmaz på sociala medier. Men hatet följdes upp med en stor manifestation.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro