ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

14-årig flicka blir ansikte för vuxenkläder: Det är obegripligt”

Alva Forsberg Fierro · 27 Jul 2015
Uppdaterad 27 Jul 2015
Sofia Mechetner är Diors nya ansikte utåt.

Sofia Mechetner är Diors nya ansikte utåt. Foto: Getty


Modehusets senaste värvning och ansikte utåt har förvånat och upprört både politiker och aktivister. Anledningen: Modellen är bara 14 år gammal. – Hon är fortfarande ett barn, säger genusforskaren Hillevi Ganetz.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Mechetner från Tel Aviv, Israel, öppnade Diors höst- och vintervisning i Paris där hon visade upp den senaste damkollektionen för modebranschens elit. Hon upptäcktes av en slump i en av Diors butiker i Paris av modejättens creative director Raf Simons.

Bara två veckor senare gjorde hon sin debut på catwalken med ett två-årskontrakt i handen värt cirka 2,3 miljoner kronor, rapporterar Metro UK.

LÄS MER: H&M-chefen: ”Många modeller som är för smala”

Vad vissa kan tycka låter som en askungesaga ser andra som exploatering. Både politiker i Frankrike och aktivister runtom i världen har reagerat med ilska och menar att modeindustrins fixering vid unga är sjukligt. Hillevi Ganetz, medie- och genusforskare vid Stockholms universitet håller med.

– En fjortonåring är långt ifrån representativ för de flesta kvinnor. Det är obegripligt att Dior som gör mode för vuxna, värvar en flicka som fortfarande är ett barn. Det är fruktansvärt och etiskt oförsvarbart, säger hon.

LÄS MER: Normalstora modeller säljer mer kläder än supersmala

Frankrike har tidigare i år infört en lag som ger böter för de modeagenturer som anlitar modeller som är alltför smala – för att motverka anorexi och snedvridna kroppsideal. Hillevi Ganetz ser mer än gärna att modebranschen även inför en åldersgräns.

– Man borde tillämpa en gräns på 18 år. Då är man myndig och kan fatta egna beslut och skriva under sina egna kontrakt, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro