ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

14-årig flicka portades när hon badade topless – här är badhusen dit hon är välkommen

Aron Andersson · 5 Feb 2015
Uppdaterad 5 Feb 2015
Simhallen på bilden har ingen koppling till texten.

Simhallen på bilden har ingen koppling till texten. Foto: TT


Flickan blev utslängd när skolklassen hade idrott på badhuset. Men det finns simhallar där hon hade haft fritt fram att bada topless. Från vår sida är det okej”, säger en simhalls-vd.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 14-åriga flickan ville protestera mot att bara killarna i klassen fick vara topless. Men det gillades inte av simhallen, vilket Metro skrivit om tidigare.

Det finns dock simhallar som tillåter även kvinnor att bada topless. Ett exempel är Vattenpalatset i Eskilstuna. Enligt deras vd hade 14-åringen varit välkommen att ta av sig bikiniöverdelen där.

– Från vår sida som badanläggning är det okej. Sedan beror det kanske också på den grupp hon kommer med. Men som anläggning har vi inget emot det, säger Vattenpalatsets vd Torbjörn Bergvall.

De har haft samma policy i flera år. Alla gäster får bada topless. Men om någon annan gäst känner sig kränkt eller besvärad, så kan toplessbadarna ombedas ta på sig på överkroppen. Men det är inte många besökare som nyttjar den tillåtande klädpolicyn.

– Hos oss är det väldigt ovanligt. Jag kan inte säga att vi varit med om det, säger Torbjörn Bergvall.

– Vi har även en sommaranläggning, den ligger utomhus så det är inte alls ovanligt att kvinnor väljer att sola topless där. Men de brukar ofta ta på sig bikiniöverdel när de sedan badar.

Det finns även badhus på andra orter som tillåter barbröstade kvinnor i vattnet. I Umeå simhall är det tillåtet efter en uppmärksammad namninsamling under förra året. Och i Malmö tog fritidsnämnden redan 2009 beslutet att det ska vara tillåtet för kvinnor att bada topless på de kommunala badhusen.

Men många badanläggningar har alltså en striktare klädpolicy, som kräver att kvinnor har antingen baddräkt eller bikiniöverdel. I Sundbyberg invigdes nyligen landets första hbt-certifierade simhall. Den har ett särskilt omklädningsrum för bland annat personer med neutral könsidentitet. Men barbröstade kvinnor är fortfarande förbjudet i bassängerna.

– Nej, det är inte tillåtet, säger verksamhetsansvarig Frank Marin till Metro.

Enligt Torbjörn Bergvall på Vattenpalatset i Eskilstuna har deras tillåtande policy aldrig varit ett problem.

– Varje anläggning gör sina bedömningar och tar fram sina regler. Vi har valt den här vägen och det fungerar bra för oss.

►LÄS MER: 14-årig flicka struntade i bikiniöverdel – fick inte bada

►LÄS MER: Facebook slängde ut SVT efter artikel om Fanny och Elins toplessbad

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro