ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

14-åringar får handla alkohol i butik

Josefin Svenberg · 20 Nov 2011
Uppdaterad 20 Nov 2011
Johannes Nyqvist, 17, från Ungdomens Nykterhetsförbund fick köpa alkohol i fyra av sex butiker som han provade att handla i.  

Johannes Nyqvist, 17, från Ungdomens Nykterhetsförbund fick köpa alkohol i fyra av sex butiker som han provade att handla i.   Foto: klara leo


Trots tillsynsbesök och särskilda egenkontrollsprogram säljer hälften av butiker folköl till minderåriga ungdomar.

klar

Artikellänk är kopierad

Det blev resultatet när Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, gjorde en kontroll i Stockholm förra helgen. En av ungdomarna som fick handla alkohol var bara 14 år. – Det är hemskt att det är så pass lätt för ungdomar att handla alkohol, säger Joakim Book från UNF som arrangerade förbundets aktiviteter i Stockholm förra helgen. Förutom svenska medlemmar deltog även ungdomar från nykterhetsförbund i till exempel Estland, Litauen och Makedonien. – De var ännu mer chockade än oss över att ungdomarna fick handla folköl. Internationellt ses Sverige som ett föregångsland i de här frågorna, men faktum är att lagarna inte efterlevs tillräckligt bra, säger Joakim Book. Det är ständigt mellan 40 och 60 procent av butikerna som säljer till minderåriga när vi gör kontroller, oavsett var i landet och vilken tid på dygnet. En av ungdomarna som var ”testköpare” i helgen var 17-årige Johannes Nyqvist. Han fick handla i fyra av sex undersökta butiker. – Det är en delad känsla när man får köpa alkohol. Dels känns det bra eftersom det faktiskt bevisar vår teori, att många butiker säljer till minderåriga. Samtidigt blir man besviken på butikerna, säger Johannes Nyqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro