ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

14-åringar ska väcka soffliggarna

Per-Johan Thörn · 13 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Deborah Samine, Sandi-Bell Zora, Brian Madika och Paul Adam försöker övertyga Johan Ström  (i rött) om att han ska rösta, men han har redan bestämt sig för att göra det.
Deborah Samine, Sandi-Bell Zora, Brian Madika och Paul Adam försöker övertyga Johan Ström (i rött) om att han ska rösta, men han har redan bestämt sig för att göra det.Foto: Christina Blom

DEMOKRATI. Eleverna i årskurs åtta på Brandströmska skolan Nylöse i Göteborg slår ett slag för demokratin. Med hjälp av egengjorda broschyrer och slipade argument ska de få fler att rösta. – Jag kallar dem rösträttsambassadörer. De får en utbildning i demokrati och en kurs i retorik. Sedan går de runt till släkt, vänner, församlingar och idrottsföreningar, säger Helene Sandvall, samhällskunskapslärare för två klasser på skolan. Målgruppen är bland annat förstagångsväljare och personer med invandrarbakgrund. Både lärare och elever är entusiastiska över projektet, som de jobbat med sedan terminens början. Först gjorde alla elever var sin broschyr med rösträttsinformation och olika argument kring varför man ska rösta. Nu använder de den för att övertyga människor om att gå till vallokalen. – Vet du hur mycket jag har jobbat med det här? Jag vaknade mitt i natten och tänkte: ”Är jag färdig?”, säger Maria Bulun om sitt arbete med broschyren. Helene Sandvall har fått metoden från USA. Antalet röstande ska ha ökat genom de ungas insatser.

klar

Artikellänk är kopierad

Per-Johan Thörn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro