ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

1,4 miljarder plastpåsar borde pantas varje år

metro · 21 Nov 2016
Uppdaterad 26 Nov 2016
”Våra pantautomater är en utmärkt förebild som både illustrerar en lyckad omställning och Sverige som föregångsland ”, skriver bland andra Suwar Mert.

”Våra pantautomater är en utmärkt förebild som både illustrerar en lyckad omställning och Sverige som föregångsland ”, skriver bland andra Suwar Mert. Foto: Foto: TT/Montage OCH Suwar Mert


Plastbärkassar som hamnar i naturen är ett miljöproblem. Samtidigt pantar vi svenskar nästan 90% av alla burkar och PET-flaskor som säljs. Pantautomaterna är en utmärkt förebild, så varför inte göra samma sak med plastbärkassar, skriver dagens debattörer.

klar

Artikellänk är kopierad

Plastbärkassar som hamnar i naturen har länge varit ett miljöproblem, inte minst för ekologin i våra världshav. Trots nuvarande ansträngningar för att begränsa anvädningen av plastbärkassar, använder vi i Sverige cirka 1,4 miljarder plastbärkassar varje år.

Den 17 november beslutade regeringen om en ny förordning av plastbärkassar vilket innebär att den som i en yrkesmässig verksamhet tillhandahåller plastbärkassar till konsumenter måste informera om: • Plastbärkassarnas miljöpåverkan och fördelarna med en minskad förbrukning av dessa. • Fördelar med andra alternativ och åtgärder för minskad förbrukning.

Ambitionen är visserligen lovvärd. Men tyvärr är det svårt att se hur enbart informationsinsatser skulle lösa grundproblemet. Den stora faran ligger nämligen inte bara i antalet plastbärkassar som förbrukas – utan även den stora mängd som slutar sina dagar i naturen.

Även vid en halverad förbrukning är det svårt att se hur enbart informationsinsatser löser problemet med plastbärkassar i naturen.

LÄS MER
Quiz: Kan du källsortera rätt?

Låt oss i stället fokusera på hur vi ökar andelen plastbärkassar som faktiskt återvinns, genom att förändra vårt beteende och vår relation till plastbärkassarna. En liknande lösning existerar redan. För att hitta den behöver vi bara gå till utgången i närmaste matvarubutik.Våra pantautomater är en utmärkt förebild som både illustrerar en lyckad omställning och Sverige som

föregångsland. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Varje år pantar vi svenskar 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor – eller närmare 85% av alla burkar och PET-flaskor som säljs.

Så varför inte göra ­samma sak med plast­bärkassar?

Med ett sådant initiativ skulle vi för första gången ge plastbärkassar ett ­verkligt värde för konsumenter och ett incitament till att inte låta de hamna i naturen.

LÄS MER
7 vanliga myter om återvinning som bör avlivas

Ett pantsystem för plastbärkassar har en dubbel ­effekt.

Det innebär att konsumenten tänker till en gång extra innan påsen köps, men framför allt minskar det risken för att påsen ska hamna på villovägar. Med detta kan vi ta ett stort steg in i en cirkulär ekonomi där vi hushåller med våra resurser på jorden.

Låt oss lära av den svenska pantmodellen och ge plastbärkassarna ett verkligt värde. Det tjänar alla på – inte minst naturen och kommande generationer.

Suwar Mert, grundare & VD PantaPåsenLeif Nilsson, styrelseord­förande SPIF – Svensk Plast­industriföreningDr. Jagdeep Singh, industriell ekologi, Kungliga Tekniska Högskolan

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro