ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

1,4 tons ur-goja upptäckt

TT · 13 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

En gigantisk fågelliknande dinosaurie har upptäckts i Inre Mongoliet i Kina.Den märkliga besten, som vägde 1,4 ton, hade en kropp som en struts, långa vassa klor och en enorm papegojliknande näbb.

Enligt forskarna, som letts av paleontologen Xing Xu vid den kinesiska vetenskapsakademin i Peking, var arten, som fått namnet Gigantoraptor erlianensis, närmast släkt med en grupp mindre fågellika och fjäderförsedda rovdinosaurier, de så kallade oviraptorosaurierna. Om den nya arten också hade fjädrar är okänt men forskarna finner det troligt att så var fallet.Det mest anmärkningsvärda är dess enorma storlek. Baserat på tidigare fynd har den rådande teorin länge varit att dinosaurier som utvecklades åt det fågellika hållet krympte allt mer i storlek under tidens gång. Men Gigantoraptor var 35 gånger tyngre än andra befjädrade dinosaurier som sällan vägde mer än 40 kilo.

Forskarna, som publicerar sina rön i Nature (070614), beräknar att den var cirka åtta meter lång och var dubbelt så hög som en människa vid skuldrorna.Den gick enbart på de muskulösa bakbenen, medan armarna var relativt korta. Fingrarna var dock mycket långa och försedda med vassa klor. Skallen var rund och mycket lik en fågels vilket ytterligare accentueras av näbben som var kort och mycket kraftig som hos en papegoja – fast mycket större förstås.Arten, som levde för cirka 70 miljoner år sedan, hade dessutom en mycket snabb tillväxt, betydligt snabbare än många andra rovdinosaurier, exempelvis de samtida tyrannosaurierna.

Forskarna mätte detta genom att analysera tillväxtringarna på ett av vadbenen. På så vis kunde man konstatera att djuret var elva år gammalt när det dog och att det ännu inte var helt utvuxet, vilket antyder att vuxna individer sannolikt vägde uppemot två ton i levande livet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro