ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

15 000 jobb ska bort från Astra

TT · 29 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Astra Zenecas fabrik i Södertälje.

Astra Zenecas fabrik i Södertälje. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

VARSEL. Astra Zeneca flaggar i bokslutet för "ytterligare effektiviseringar" av verksamheten, som innebär att totalt 15 000 jobb inom koncernen kommer att ha rationaliserats bort fram till 2013.

I det ursprungliga sparprogrammet från 2007 talades det bara om 7 600 befattningar."Nya initiativ innefattar ytterligare effektiviseringar av den globala produktions- och varuförsörjningskedjan, ytterligare omstrukturering av företagets försäljnings- och marknadsföringsorganisationer samt verksamhetens infrastruktur", skriver bolaget i bokslutet.

Under fjärde kvartalet uppgick kostnaderna för omstruktureringar till 219 miljoner dollar, vilket innebär en årskostnad under 2008 på 881 miljoner dollar.

"Genom att öka satsningarna på omstrukturering tar vi ännu ett steg mot att bevara vår långsiktiga konkurrenskraft", skriver koncernchefen David Brennan i en kommentar.

På börsen var den första reaktionen negativ på Astra Zenecas bokslut och bland analytiker fanns många som reagerade på den konservativa prognosen för 2009.

Inför siffrorna hade aktien — som likt många konkurrenter runt om i världen varit en vinnare på börsen under finanskrisen — gått upp med omkring 1 procent. Men efter någon timmes handel låg den på minus 3,2 procent till 318:50 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro