ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

15 album du måste lyssna på innan du dör

Gustaf Larsson · 18 Maj 2018
Uppdaterad 28 Maj 2018
Prince, Beyoncé och Janis Joplin har alla släppt betydande album för musikens utveckling.

Prince, Beyoncé och Janis Joplin har alla släppt betydande album för musikens utveckling. Foto: Rex features


Det finns mycket man ska göra innan man dör, som det heter. Bland annat att ta sig igenom betydande delar av musikhistorien. Här är ett axplock av album som Metro tycker att du borde höra under din livstid.

klar

Artikellänk är kopierad

Prince: ”Purple rain” (1984)

Prince levererade otaliga hits och hyllade album under sin karriär. Hans kanske största hit, som på många sätt också har blivit synonym med hela hans artistskap, är ”Purple rain” – både plattan och titelspåret.

Beyoncé: ”Lemonade” (2016)

När Beyoncé släppte ”Lemonade” slog den ner som en bomb i musikvärlden. Dels för de slagkraftiga låtarna och för att det skedde helt utan förvarning, men även på grund av den en timmes långa musikvideon som i samband med släppet sändes på HBO.

Daft Punk tog in dansmusiken i en ny era. Foto: IBL
Daft Punk tog in dansmusiken i en ny era. Foto: IBL

Daft Punk: ”Discovery” (2001)

Med den franska elektroduons andra studioalbum klev dansmusiken in i en ny och ännu mer modern era. Låten ”One more time” har sedan dess, vart i världen man än kommer, spelats på klubbarnas dansgolv.

Janis Joplin: ”Pearl” (1971)

Fyra månader efter att artisten gick bort, endast 27 år gammal, släpptes hennes sista album. ”Pearl” innehåller några av Janis Joplins största och mest stilbildande låtar, så som ”Me and Bobby McGee”, ”Cry baby” och”Mercedes Benz”.

Michael Jackson: ”Thriller” (1982)

Exakt antal skiljer sig beroende på källa, men alla är överens om att ”Thriller” är den skiva som har sålt mest genom tiderna. Med låtar som ”Beat it”, ”Billie Jean” och såklart ”Thriller”, kunde albumet moonwalka sig upp på albumtopparna och stanna där för all framtid.

Oasis: ”(What’s the story) morning glory?” (1995)

Oasis två största hits; lägereldssingeln ”Wonderwall” och allsångsballaden ”Don’t look back in anger” finns båda representerade på denna skiva, deras andra i ordningen. Den låg, bland annat, till grund för att Oasis skulle komma att bli ett av världens största band under 1990-talet.

Oasis frontfigur Liam Gallagher under en spelning i Japan 1994. Foto: IBL
Oasis frontfigur Liam Gallagher under en spelning i Japan 1994. Foto: IBL

The Beatles: ”Sgt. Pepper’s lonely hearts club band” (1967)

Hippie-eran var på frammarsch när albumet släpptes i maj 1967, och strax därefter drog den så kallade ”the summer of love” igång – vilket ”Sgt. Peppers”-skivan blev startskottet för. Albumet beskrivs som en viktig milstolpe i musikhistorien.

Patti Smith: ”Horses” (1975)

Patti Smiths debutalbum blev ingen direkt succé när den först släpptes, varken i sålda skivor eller på topplistorna. Men sedan tog det fart och skivan blev en viktig beståndsdel för den tidiga punkens utveckling.

Aretha Franklin: ”I never loved a man the way I loved you” (1967)

Innan detta album hade souldrottningen Aretha Franklin släppt tio fullängdare. Men hennes stora genombrott kom först då, 1967, när albumet släpptes. Spåret ”Respect” som öppnar hela albumet kom att bli en stor hit och lever kvar i vårt medvetande än i dag.

Nirvana: ”Nevermind” (1991)

Med ”Nevermind” breakade Nirvana genren grunge-rock för den breda massan. Albumet kom att bli en storsäljare och Kurt Cobain, framför allt, blev synonym med en hel generations musikskapande.

Adele: ”21” (2011)

Adeles andra studioalbum blev också hennes stora genombrott. Redan med ”19” blev hon ett känt namn, men ”21” seglade upp på samtliga topplistor, blev ett av de mest sålda albumen genom tiderna och gjorde att Adele belönades med flertalet prestigefyllda musikpriser.

Efter tre succéartade album valde Adele att ta en paus. Foto: IBL
Efter tre succéartade album valde Adele att ta en paus. Foto: IBL

Simon and Garfunkel: ”Bridge over troubled water” (1970)

Den här listan skulle kunna innehålla duons samtliga album, och så även Paul Simons soloverk. Men just denna platta har något speciellt över sig. Dels för att det var deras sista tillsammans, men även på grund av de innehållande spåren där några är deras allra största hits.

Kendrick Lamar: ”DAMN” (2017)

Som den första artisten någonsin utanför jazzen och den klassiska musikens genre, fick Kendrick Lamar 2018 års Pulitzerpris, vilket han fick för “DAMN”. Albumet är ett i raden verk som har bidragit till att han är världens just nu hetaste hiphop-artist.

Madonna: ”Like a virgin” (1984)

Det är inte för inte som Madonna kallas ”The Queen of pop”. Hennes hittills mest framgångsrika album är hennes andra. Albumet fick ett enormt genomslag när det släpptes, med topplaceringar i såväl USA (Billboard) och i flera europeiska länder.

The Rolling Stones: ”Sticky Fingers” (1971)

”Sticky fingers” är det första albumet som bandet släppte på sitt eget skivbolag Rolling Stones Records, och även det första som de lanserade den med bandet så signifikanta ”tounge and lip”-logotypen. Skivan är en bidragande faktor till att bandet är ett av rockhistoriens största band genom alla tider.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro