ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

15 år sedan Backabranden – i dag hedras offren

Peter Löwendahl · 28 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013
Bilder på flera av de som inte överlevde branden fyller väggarna i den lokal där branden inträffade. – Det var väldigt unga människor, det var vänner, folks barn, bröder, systrar. Så för oss är det jätteviktigt, säger Masoud Owji om vikten av att minnas. 

Bilder på flera av de som inte överlevde branden fyller väggarna i den lokal där branden inträffade. – Det var väldigt unga människor, det var vänner, folks barn, bröder, systrar. Så för oss är det jätteviktigt, säger Masoud Owji om vikten av att minnas.  Foto: Christina Blom


I dag för 15 år sedan slutade diskoteket vid Backaplan i tragedi. Masoud Owji och Bobby Stankovic minns offren – och jobbar för att det aldrig ska hända igen.

klar

Artikellänk är kopierad

Masoud Owji och Bobby Stankovic framför minnesmonumentet över de som förlorades i branden.
Masoud Owji och Bobby Stankovic framför minnesmonumentet över de som förlorades i branden.Foto: Christina Blom
Foto: Christina Blom
Den utbrända lokalen som i dag är Brandoffrens anhörigas lokal.
Den utbrända lokalen som i dag är Brandoffrens anhörigas lokal.Foto: Scanpix
Den utbrända lokalen.
Den utbrända lokalen.Foto: Scanpix
Metro den 30 oktober 1998. Siffran i rubriken skulle dessvärre räknas upp under natten.
Metro den 30 oktober 1998. Siffran i rubriken skulle dessvärre räknas upp under natten.
Metro den 2 november 1998.
Metro den 2 november 1998.
Metro den 3 november 1998.
Metro den 3 november 1998.
Metro 4 november 2011.
Metro 4 november 2011.

Föreningslokalen är full av minnen. Bilder på och brev till de som inte överlevde branden, blandat med information om vad som hände den kvällen när Göteborg förändrades för alltid. När 63 unga dog.

– Det är viktigt att minnas det som har hänt, när något så hemskt händer måste man kunna reflektera över det och se varför det hände, säger Masoud Owji, ordförande i Brandoffrens anhöriga, Boa.

Själva lokalen, som är den plats där brandkatastrofen inträffade, har varit viktig för bearbetningen för de som var med, men även för det som nu är föreningens huvudfokus, information om brandsäkerhet för unga.

– Vi har unga människor som kommer hit och får ta del av vad som hände den kvällen. Och det är en väldigt stark upplevelse för dem att komma hit, där det hände, säger Masoud Owji, och berättar om en skola i våras som hade åtta bränder på två veckor.

Boa erbjöd skolan att låta samtliga elever komma på en föreläsning, resultatet var omedelbart.

– Vi hade alla klasser i hela skolan här, och det slutade tvärt.

Bobby Stankovic, föreningens föreläsningsansvarige, fyller i.

– Vi har haft den effekten på flera skolor. Någonstans är tanken att alla kommunala skolor ska hit, det ska ingå i läroplanen här. Det har vi framför oss, säger han, och pekar ut föreningens viktigaste uppgift framöver:

– Branden är en viktig referens för samhället, så det inte händer igen. Vad tänkte vi inte på, varför blev det så den kvällen? Räddningstjänsten, sjukvården, alla jobbar mycket utifrån den här händelsen och att det inte får hända igen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro