ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

15-årig flicka giftes bort med 90-åring

Matilda Bjerlöw · 9 Jan 2013
Uppdaterad 10 Jan 2013
Ett barnäktenskapsfall i Saudiarabien har gett nytt liv i debatten om tvångsgifte. 

Ett barnäktenskapsfall i Saudiarabien har gett nytt liv i debatten om tvångsgifte.  Foto: UNFPA Etiopien


Åldringen gav flickans föräldrar 17 500 dollar i hemgift för att få gifta sig med deras dotter. Den skräckslagna flickan låste in sig på bröllopsnatten och vägrade komma ut. Fallet har fått människorättsorganisationer i Saudiarabien att reagera.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje dag gifts 20 000 flickor under 18 år bort, i länder över hela världen. Saudiarabien är ett av många länder där det här vanligtvis inte får någon att höja på ögonbrynen. Men det var innan det senaste uppmärksammade fallet.

En 90-årig man ville gifta sig med en 15-årig flicka. Han erbjöd hennes föräldrar 17 500 dollar, motsvarande 114 000 kronor, och de nappade. Men på bröllopsnatten låste den livrädda flickan in sig i sovrummet och vägrade släppa in sin nye make. I två dygn vägrade hon att komma ut, skriver foxnews.com, innan hon flydde tillbaka hem till sin mamma och pappa.

90-åringen blev rasande och hotade med att stämma föräldrarna om de inte skickade tillbaka dottern eller lämnade tillbaka hemgiften. Han säger till tv-kanalen Al Arabiya news att äktenskapet var lagligt och korrekt, eftersom han betalade sin hemgift som han skulle. 

Fallet har uppmärksammats i Saudiarabien och människorättsorganisationer har reagerat kraftigt. Saudi National Association for Human Rights kräver nu att myndigheter ingriper: – Ett äktenskap måste bygga på ett ömsesidigt samtycke och flickans beteende visar att hon inte var nöjd med det här. Föräldrarna måste också hållas ansvariga, säger medlemmen Suhaila Zein al-Abedin till Al Arabiya news.

Och även i Sverige har debatten om tvångsäktenskap rasat. I våras presenterade regeringens utredare Göran Lambertz ett förslag om att kriminalisera tvångs- och barnäktenskap, något som inte är fallet i dag. Det skulle innebära att den som gifter bort någon mot sin vilja ska kunna dömas till fängelse i upp till fyra år.

Ett lagförslag är dock att vänta tidigast om ett år.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro