ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

15 hårda år med Close-Up

Maria Forsström · 13 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Robban Becirovics Robban Becirovics Close-Up Magazine fyller 15 år – med en egen festival i påskhelgen.

Robban Becirovics Robban Becirovics Close-Up Magazine fyller 15 år – med en egen festival i påskhelgen. Foto: Lotta Imberg


Hårdrockstidningen firar med stor festival under påskhelgen

klar

Artikellänk är kopierad

Close-Up 
  Close-Up #1 1991.
Close-Up Close-Up #1 1991.

Hårdrocken är som konstaterat större än någonsin. Det betyder dock inte att den varit helt osynlig tidigare. Det finns till exempel en tidning som gått i första ledet för den hårda musiken i 15 år nu – Close-Up Magazine. De kroppslånga dreadlocksen som är chefredaktören Robban Becirovics trademark är lika gamla som tidningen.

FICK DE STORA ARTISTERNA 1991 började han låta dem växa samtidigt som Close-Up tog form. Det var innan han hade vare sig dator eller tryckeri och fick göra på det gamla goda sättet: klippa och klistra. Men eftersom det inte fanns några andra hårdrocksmedier fick han ändå tag i de stora artisterna, både genom kontakter han skaffat då han ordnat konserter tidigare och genom att helt enkelt skriva brev till banden. – Det var inte någon stor apparat runt de banden på den tiden, som det är nu. Hela scenen är så mycket större, det var ju helt dött när vi började, säger Robban Becirovic, 35. 1991 låg han i lumpen och fick en massa tid över, eftersom befälen inte kände till att brödbilens runda gick betydligt snabbare än vad som sades officiellt. Man kan alltså tacka den svenska försvarsmakten för att det finns en Close-Up Magazine i dag. – Det blev trist att bara slöa till slut, säger han. Att just Close-Up har klarat sig så länge menar han beror på att han inte vet bättre. – Tidningen är inte ett sätt för mig att tjäna pengar. Den är mitt kall. Annars hade jag inte hållit på i 15 år.

INTE ENSAMMA LÄNGRE Nu är de inte ensamma på marknaden längre, då tidningar som bland annat Sweden Rock Magazine och Slavestate är med och slåss om uppmärksamheten. Så har också hårdrocken blivit större och publiken breddats. Men det var Close-Up och Becirovic som fick P 3:s och Hultsfredsfestivalens jubileumsstipendium redan 1998 med motiveringen ”För att han under många år med stor envishet, mycket kunskap och massvis med kärlek hjälpt läsarna att hitta rätt i den musikaliska alternativdjungeln”. Födelsedagen firas med en tvådagars festival och ett par förfester, och just festivalen är något han drömt om länge. – Äntligen blir det av. Och jag hoppas att kunna göra det årligen. Han har tidigare lovat att göra minst 100 nummer av tidningen, men nu när 82 snart är ute börjar det närma sig. – Så okej. Jag lovar att göra 250 nummer, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro