ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

15 kvinnor dog av sterilisering – nu har läkaren gripits

Aron Andersson · 13 Nov 2014
Uppdaterad 13 Nov 2014
RK Gupta på polisstationen efter gripandet på onsdagen.

RK Gupta på polisstationen efter gripandet på onsdagen. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Efter slarviga operationer på två kliniker har nu 15 kvinnor mist livet. Läkaren bakom ingreppen har gripits.

Metro har tidigare skrivit om den sterilisering som pågår i Indien. För att stilla landets befolkningsexplosion erbjuds kvinnor pengar för att sterilisera sig.

Men ingreppen har lett till svåra komplikationer med flera dödsfall som följd. Enligt BBC har nu 15 kvinnor dött i sviterna av ingrepp som skett på två kliniker den senaste veckan. Över 90 ligger på fortfarande på sjukhus och många i kritiskt tillstånd.

130 ingrepp ska ha utförts av läkaren RK Gupta och en kollega till honom under lördagen och måndagen i den indiska delstaten Chhattisgarh. Efter stora protester har myndigheterna beslutat om att utreda händelsen. Gupta stängdes först av från sin tjänst och har nu gripits.

Enligt de föreskrifter som finns får en läkare operera högst 35 gånger på en dag. Men uppgifter pekar på att RK Gupta ska ha utfört 83 ingrepp på bara fem timmar på en klinik.

Enligt Reuters har läkaren själv tagit moraliskt ansvar för dödsfallen och skyller dem på felaktiga mediciner. Han förnekar att redskapen som används skulle varit rostiga eller smutsiga.

Den exakta dödsorsaken har inte fastställts och kvinnornas familjer kompenseras ekonomiskt med runt 20 000 kronor. Under torsdagen kommer läkaren att ställas inför rätta. 

►LÄS MER: Massdöd i Indien efter steriliseringar på löpande band

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro