ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

16-årig flicka tros ha blivit bortgift mot sin vilja

Hugo Ewald · 17 Jan 2016
Uppdaterad 17 Jan 2016
Bilden har ingenting med händelsen att göra.

Bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Alamy


Enligt Svt Värmland ska en 16-årig flicka från östra Värmland gifts bort mot sin vilja under julhelgen. En kurator fick kännedom om händelsen och gjorde anmälan.

klar

Artikellänk är kopierad

Under lördagen tog polisen emot en anmälan om misstänkt tvångsgifte. En 16-årig flicka ska under julhelgen förts iväg och gifts bort mot sin vilja, rapporterar Svt Värmland. 

– Det var en kurator som fick kännedom om detta och gjorde anmälan, berättar kriminalinspektör Håkan Bergström på polisens krimjour för Svt Värmland.► LÄS MER: Fatima tvingades att gifta sig som 16-åring: ”Syftet var att jag skulle bli gravid”

Giftermålet ska enligt anmälan ha ägt rum innanför Sveriges gränser och polisen kommer nu att utreda fallet. 

Äktenskapstvång kan ge upp till fyra års fängelse i Sverige. 2014 infördes en stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap som innebar att det också blev straffbart att förmå någon att gifta sig genom att utnyttja personens utsatthet. Även om brottet begås i ett annat land kan man straffas i Sverige. Lurar någon bort någon till utlandet för att giftas bort med tvång kan denne dömas till fängelse i två år.

Trots detta har inte någon fällande dom varit resultatet av denna nya lag. Samtliga 19 förundersökningar har lagts ner och inga åtal har väckts.

Under söndagen hade polisens krimjour fortfarande inte fått alla detaljer kring fallet.

– Det kommer utredas av polisen på den aktuella orten i nästa vecka, säger Håkan Bergström till Svt Värmland.► LÄS MER: Inga åtal efter barnäktenskapslag

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro