ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

16-åring åtalas för mord på hemlös i Huskvarna

David Peterson, Björn Sjö · 19 Nov 2018
Uppdaterad 19 Nov 2018
Grönområdet där den hemlöse EU-migranten mördades i början av augusti.

Grönområdet där den hemlöse EU-migranten mördades i början av augusti. Foto: TT


En hemlös man från Rumänien hittades död i en park i augusti. Nu åtalas en 16-årig pojke för mordet. Tillsammans med en 14-åring ska 16-åringen bland annat ha slagit mannen med en livboj och vägkon tills mannen låg avsvimmad.

klar

Artikellänk är kopierad

Den hemlösa mannen hittades död i ett grönområde i Huskvarna i början av augusti. Några veckor senare kom det fram att de två tonåringarna misstänktes för mordet. De två pojkarna, 16 respektive 14 år gamla, ska ha trakasserat mannen under lång tid.

16-åringen har tidigare suttit häktad misstänk för mordet. Båda pojkarna har varit omhändertagna enligt lagen om vård av unga.

Nu åtalas 16-åringen för mord i första hand, alternativt synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Enligt stämningsansökan har 16-åringen tillsammans med 14-åringen dödat den hemlösa mannen genom att utöva ”ett omfattande våld mot hans huvud och kropp”.

Pojkarna ska ha slagit honom vid upprepade tillfällen med olika tillhyggen och sparkat samt knuffat omkull honom, uppger åklagaren Linda Schön på en presskonferens.

– De har visat synnerlig hänsynslöshet och utövat synnerligen grovt våld och har sparkat mannen upprepade gånger, bland annat när han befann sig på marken, säger hon.

Har erkänt våld

LÄS MER: Elever får inte tillräckligt stöd efter mordet i Huskvarna

Båda pojkarna har erkänt att de använt våld mot den hemlösa mannen. Enligt åtalet ska de bland annat ha slagit honom med en livboj och en vägkon samt kastat stenar och äpplen på honom. Mannen ska ha tappat medvetandet till följd av det omfattande våldet. Men även efter att han svimmat av fortsatte pojkarna att sparka på honom.

– Respektive ungdom har lämnat en version av vad de menar har inträffat på platsen och de innefattar viss våldsanvändning, säger åklagaren Linda Schön.

Delar av misshandeln ska ha filmats och sedan skickats vidare till andra personer.

”Fanns ingen på plats förutom de här två”

Polis och åklagare har utrett flera andra ungdomar. Hundratals förhör har genomförts och en mängd tekniska undersökningar samt analyser av telefoner.

– Utredningen visar att alla förutom 16-åringen och 14-åringen lämnade platsen innan det här våldet. Det fanns ingen på plats förutom de här två, säger åklagare Linda Schön.

Det har inte klargjorts något motiv för det misstänkta mordet. Men det finns inga bevis för att det skulle röra sig om ett hatbrott.

Eftersom den yngre pojken inte är över 15 år kan han inte straffas. Men åklagaren har valt att väcka en bevistalan. Det innebär att tingsrätten tar ställning till om han begått brottet eller inte, utan att någon påföljd utdöms.

Hur de två pojkarna ställer sig till anklagelserna framgår inte i åtalet. Metro har sökt 16-åringens och 14-åringens advokater.

Hedrades med en manifestation

Den hemlösa mannen hedrades i Huskvarna med en manifestation i förra veckan. Flera hundra personer samlades under parollen ”Allas lika värde” i parken Mjölkafållan med facklor och gravljus.

Tidigare har en insamling möjliggjort att mannen skulle kunna begravas i sitt hemland Rumänien.

pil
Detta har hänt

Den 8 augusti hittades en EU-migrant död i Huskvarna.

Det dröjde drygt en veckan innan dödsfallet rubricerades som mord.

Mot slutet av augusti förhörs flera pojkar som misstänks ha varit inblandade i dådet. Endast en av dem är över 15 år och därmed straffmyndig.

16-åringen häktas den 30 augusti på sannolika skäl misstänkt för mord.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro