ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

16-åringarna inför rätta

Metro – TT · 19 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Therese Johansson Rojo mördades i Stureby i södra Stockholm strax före skolavslutningen

Therese Johansson Rojo mördades i Stureby i södra Stockholm strax före skolavslutningen Foto: Illustration: Lotta Jarlsdotter: Scanpix / OBS Montage


klar

Artikellänk är kopierad

De mordmisstänkta 16-åringarnas ungdom och sårbarhet avgjorde domstolens beslut: stängda dörrar under hela Sturebyrättegången.Det var en tung stämning i säkerhetssalen på Södertörns tingsrätt när de två mordmisstänkta 16-åringarna fördes in av häktesvakter.Stolsraden för anförvanter var fylld av sorgsna vuxna. Den döda 15-åringens anhöriga till vänster. De misstänktas släkt till höger med några stolar emellan.Pojken, som står åtalad för mord men bara erkänner dråp, var kortklippt och välbyggd. Han lyfte inte blicken från bordet många gånger under de 18 minuter som press och allmänhet tilläts sitta med.Flickan, som förnekar anstiftan till mord, föreföll mera obekymrad och log mot sina släktingar och studerade nyfiket pressuppbådet. Hon hade ett dubbelt pärldiadem för att hålla undan sitt långa blonderade hår.Den ende av målets parter som talade för att dörrarna skulle hållas öppna under processen var advokat Bengt H Nilsson, som företräder den döda flickans föräldrar och bror.- Med all respekt för de tilltalades ungdom tror jag att det bäst gagnar rättssäkerheten, sade Nilsson.Men han talade alltså förgäves. Kammaråklagare Jakob Holmberg som tidigare sagt att han ville ha en öppen rättegång hade nu bytt fot och hade ingen erinran mot stängda dörrar. Även flickans advokat Jan Karlsson har nu intagit den ståndpunkten, liksom advokat Claes Borgström som försvarar pojken.Rättens ordförande, rådman Paul Arnell, sade att han noga övervägt möjligheterna att hålla förhandlingen öppen men ändå funnit att skälen för stängda dörrar var större.- Ungdomarnas sårbarhet väger över intresset av offentlighet. Det är domstolens uppgift att skapa en atmosfär där de misstänkta kan berätta fritt. Då kommer man sanningen närmast, sade han.Flickans advokat Jan Karlsson sade i en paus att hans klient känt en stor anspänning inför rättegången.- Det är viktigt att rättegången nu kommit igång. Min klient trodde inte att pojken verkligen skulle döda 15-åringen. Allt var som en lek, som hon inte trodde skulle bli verklighet, sade Karlsson.Advokat Borgströms klient ser fram emot när rättegången är över.- Pojken håller ihop. Han är koncentrerad och vet att det här kommer att pågå i veckor. Det är en stor påfrestning men han kommer att klara av det, sade Borgström.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro – TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro