ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

1,6 miljoner människor har skrivit på namninsamlingen –  nu lägger EU fram nytt lagförslag

Malin Jansson · 2 Feb 2018
Uppdaterad 2 Feb 2018
För första gången har en omfattande namninsamling i EU lett fram till ett nytt lagförslag.

För första gången har en omfattande namninsamling i EU lett fram till ett nytt lagförslag. Foto: Shutterstock


För första gången har en omfattande namninsamling i EU lett fram till ett nytt lagförslag – 1,6 miljoner människor kräver allas rätt till rent vatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var 2014 som Right2Water började samla in namn för att kräva EU-lagstiftning om rätten till vatten. Totalt har de samlat in 1,6 miljoner underskrifter – och nu har initiativet lett fram till ett konkret lagförslag, skriver Europaportalen. Något som aldrig tidigare har hänt inom EU.

Idag beräknas omkring 23 miljoner personer i EU inte ha tillgång till rent kranvatten. Men nu föreslår EU-kommissionen en uppdatering av EU:s dricksvattendirektiv från 1998 för att se till att kranvatten ska vara drickbart i alla medlemsländer. De vill även sätta upp sammanlagt 18 olika bakterier och kemikalier på listan över ämnen som används för att bedöma om dricksvatten är säkert i EU.

– Vi måste lyssna medborgarnas önskningar och matcha dem med passande politik, sa EU-kommissionär Frans Timmermans på torsdagen enligt Europaportalen.

Med förslaget räknar EU-kommissionen med att användningen av plastflaskor ska minska med 17 procent vilket skulle bespara invånarna motsvarande sex miljarder kronor per år. Samtidigt uppmanar de alla medlemsländer att sätta upp drickskranar på offentliga platser.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro